Artikelen

web burundese dans.FOTO 1Charitatief doel: Burundi, Afrika, huis voor weeskinderen

Project Burundi

za 2 t/m zo 10 nov

 

 

 

Het charitatieve Burundi project in Stroomhuis Neerijnen bestaat uit de volgende onderdelen:

 • za 2 nov                      - muziek- & dansworkshop
 • zo 3 nov                      - Burundese barbershop (ook voor kinderen)
 • za 9 nov                      - eten & drinken: Afrikaans buffet
 • zo 10 nov                    - modeshow
 • vr 1  t/m zo 10 nov   - expositie

Onderstaand ook meer informatie over het Afrikaanse land Burundi,
als ook over de Hussein Foundation in Zaltbommel, die dit hele project in Stroomhuis organiseert
 

 

Muziek- en dansworkshop

zaterdag 2 november
twee sessies
14 -15 uur
16 -17 uur
deelname: € 5,--

Er wordt wel gezegd dat elke Burundees een musicus is in hart en nieren. Zijn ziel is als een gespannen snaar die bij het minste zuchtje begint te trillen. Hij zingt naar aanleiding van alle gebeurtenissen die in het leven plaatsvinden, zowel vrolijke als trieste. De Burundi beschikken over een uitgebreid repertorium van liederen, die aangepast zijn aan alle geestestoestanden en aan alle omstandigheden van het leven.

De opgewekte gezangen en de treurzangen zetten officiële en familiefeesten luister bij, dienen als begeleiding voor sommige rituelen en ceremonieën of gaan gepaard met bepaalde ambachten. Alles gecombineerd met de origineel Burundese dansen. 

Bij familiefeesten bijvoorbeeld, worden zogenaamde uruvyino-gezangen door de aanwezige gasten spontaan aangeheven. Naargelang de bierkruiken leger worden en de sfeer losser, gaan de genodigden meeslepende, levendige, opgewekte liederen zingen. 

Op zaterdag 2 november kunt u zelf getuige zijn van wat Burundese muziek betekent. Kom gerust langs en droom weg bij de muziek die gespeeld wordt en doe mee met een muziek- en dansworkshop. Voel het ritme, dans mee en/of geniet van de muziek.

Voel het ritme, dans mee en/of geniet van de muziek!


Burundese barbershop (haar vlechten)

zondag 3 november
     13-18 uur
     kosten: € 5,--

Uw kinderen hebben vast wel eens op vakantie een poosje stilgezeten terwijl vrouwen hun haren vanaf de wortel invlochten. Kom op 3 november naar het Stroomhuis en laat uw haar of dat van uw kinderen op traditionele wijze invlechten.


Eten & drinken, Afrikaans Buffet

zaterdag 9 november
    17 -19 uur
    entree volwassenen: € 12,50 
          kinderen tot 12 jaar: € 5,-- 

Eten is van levensbelang. Een cliché natuurlijk, maar zeker in landen als Burundi een waarheid als een koe. Wanneer je niet zoveel hebt, draait je hele wereld om eten. Zorgen dat er eten is en wat er is, zo lekker mogelijk te maken. De lokale kookkunst van Burundi is bijzonder. Veelal langs de enkele doorgaande wegen die het land rijk is, worden op hele simpele manieren de meest waanzinnige gerechten bereid. 

Heerlijk kleine hapjes, rijp fruit - de bananen en ananassen groeien zo langs de weg - zoete aardappelen en verse vis uit Lake Tanganyika, zijn maar enkele van de vele aparte soorten voedsel die er gegeten worden.

web BURUNDI.mode.FOTO 3 1
web BURUNDI.mode.FOTO 2 2Modeshowzondag 10 november

twee sessies:
   13 -14 uur
   15 -16 uur
entree: € 5,--

Elke cultuur heeft zijn eigen mode. Ook Afrika, en natuurlijk Burundi, kent zijn eigen mode. Nadat Afrika tientallen jaren als bron van inspiratie heeft gediend voor modeontwerpers over de hele wereld, komen Afrikaanse ontwerpers tegenwoordig met hun eigen stijl en identiteit voor de dag.

De traditionele pracht en praal is helaas lang niet voor alle vrouwen in Afrika weggelegd, maar de kleuren waarmee zij zich tooien tijdens feestelijkheden, is een lust voor het oog.

In deze expositie laten wij een aantal traditionele gewaden en hoofdtooien zien (zelfs tijdens het dagelijkse werk) en tonen wij u tijdens een modeshow waarom Afrikaanse liefde voor versiering en verfraaiing, voor evenementen en feesten een ideale voedingsbodem vormen voor ontwerpers en stilisten over de hele wereld.

De Hussein Foundation biedt u de mogelijkheid een van de prachtige originele Burundese sjaals aan te schaffen die u zelfs in Nederland zeker niet misstaan.  


Expositie 

in Stroomhuis, van zaterdag 2 t/m zondag 10 november
van 11 tot 17 uur, m.u.v. ma 4 nov

entree: gratis

  • traditionele gewaden en hoofdtooien 
  • een collectie foto's die Harry de Bont, voorzitter van Hussein Foundation, in oktober 2012 maakte, tijdens een bezoek aan Burundi  
  • kunst- en gebruiksvoorwerpen 

    Voor meer informatie over deze tentoonstelling, klik hier


Burundi

Burundi is een niet heel groot land in midden-Afrika. Het grenst aan Congo, Rwanda en Tanzania. Het land was eerst een Duitse, later een Belgische kolonie. In 1962 kreeg Burundi staatkundige onafhankelijkheid, met vervolgens aanhoudend grote interne politieke conflicten.

Tussen 1993 en 1999 heeft etnische geweld tussen Hutu- en Tutsi-stammen honderdduizenden vluchtelingen veroorzaakt en ten minste 250.000 doden.  

In 2005 werden voor het eerst democratische parlementsverkiezingen gehouden. Er wonen nu ruim tien miljoen mensen. Bijna 70 procent van de bevolking leeft in grote armoede.

    Voor meer informatie over Burundi, kijk op Wikipedia, klik hier


web hussein logo

Hussein Foundation

Hussein Uwimpaye is geboren in Burundi. In 2005 kwam hij met zijn broers naar Nederland. Het was zijn droom om op een dag terug te keren naar Burundi en een huis te bouwen voor weeskinderen.
Op 10 juli 2010 verdronk Hussein in de Waal bij Zaltbommel voor hij deze droom kon verwezenlijken.
Een jaar eerder werd hij onderscheiden met de Carnegiepenning, omdat hij twee kinderen van de verdrinkingsdood had gered uit de Waal.
Om de droom van Hussein te realiseren is in februari 2011 in Zaltbommel de Hussein Foundation opgericht. De stichting werkt samen met particulieren, verenigingen en bedrijven die zich betrokken voelen. 

    Voor meer informatie over Hussein Foundation, klik hier


Uitdaging Hussein Foundation

Een droom waarmaken door de kinderen in Burundi een betere toekomst te bieden. 
Wij gaan een huis voor weeskinderen bouwen waar zij zich thuis voelen, kunnen leren en spelen. Een plaats waar kinderen de kans krijgen op een betere toekomst.
Hierbij wordt gestreefd naar self-supporting door inkomen te genereren uit kleinschalige economische projecten.

Het begin is al gemaakt. De Hussein Foundation heeft in Burundi, van de provinciale overheid in Cibitoke, 4 hectare grond gekregen om het huis te bouwen. Cibitoke is een provincie in Noord-West Burundi.

Maar nu moeten we verder en daarom organiseert de stichting verschillende activiteiten die u kunt terugvinden op onze website: http://www.husseinfoundation.com/


   

Nieuws  

 web sapdag 2

Haast u: Sapdag
bijna volgeboekt
 

De belangstelling voor de beide Sapdagen die Stroomhuis ook dit najaar weer organiseert is overweldigend. Na er één hele grote partij uit te hebben gehaald, zitten we nu op 8.565 kilo. Dat is opnieuw bijna ons maximum. Want op de beide Sapdagen - vr 10 en za 11 okt - samen kunnen we in totaal qua capaciteit ten hoogste circa 9.000 kilo appels en peren verpersen tot heerlijk, houdbaar vruchtensap. Meer kunnen we beide dagen simpelweg niet aan. Haast u, we hebben nog maar weinig ruimte. Reserveren kan tot uiterlijk zondag 5 oktober, per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Voor meer informatie, klik hier


paal expositieruimte3
Dubbele primeur


Dinsdagavond 26 augustus beleefde het Stroomhuis - bij de expositie van Ard de Graaf en Fernando Penim Redondo - een dubbele primeur. Voor het eerst was er een opening van een expositie tijdens de avonduren en een kunstenaar van ver buiten onze regio (Portugal) zelf aanwezig. De 65 bezoekers waardeerden de fado zang, de boeiende inleiding van Mieke van de Besselaar over chaos en creatie en de spontane Nederlandse vertaling van de uitleg, die onze gast uit Portugal bij zijn werk gaf.  De tentoonstelling is nog tot 18 september te zien.


 

web expositiezaal

Zaal komt vrij

Per 1 september a.s. is de Stroomhuis theaterzaal te huur op de maandagavond. Zoekt u een repetitieruimte voor uw koor of muziekgezelschap? De huurprijs is nader overeen te komen. Neemt u dan contact op met Brenda van Geresteyn van UIT-spanning het Stroomhuis, 06-29424149


web Noud Bles

Waalweemoed

Op vrijdag 11 juli j.l. werd in Stroomhuis een poëzie-wedstrijd gehouden. Gevraagd werd om gedichten rond het thema 'Verzet je Bakens, poëzie geïnspireerd op de Waal en de bakens langs de rivier.' In totaal zonden circa tien dichters ruim dertig gedichten in. De jury - bestaande uit Ton Jansen, Ton den Boon en Chiel de Kruijf - selecteerde als winnend gedicht: “Waalweemoed”, van Noud Bles (foto). Voor het juryrapport en het winnende gedicht, klik hier. Daar vindt u ook alle andere gedichten.


Kunstverkoop voor KWF

De veiling in Stroomhuis van kunstwerken van de zolder van Gemeente Neerijnen op zaterdag 21 juni was zeer succesvol. Na de verkoopexpositie en de veiling zijn liefst 55 van de 60 kunstwerken verkocht. Het werk van schilder Willem den Ouden uit Varik bracht het meeste op. Diverse keren rolden bieders over elkaar heen en verdubbelden daardoor de eerder door Stroomhuis voorgestelde prijs. In totaal werd met deze kunstveiling tegen de € 3.000 opgebracht voor KWF (fonds ter ondersteuning van kankerbestrijding). Deze veilingopbrengst komt bovenop de fabuleuze ruim  € 50.000 die de Loop voor Hoop in Neerijnen onlangs al voor KWF in onze regio in het laatje bracht. Nou, is dat niet geweldig!

paal mohbra 4
Vernissage Mohbra

Hakim (acteur Sesamstraat) maakte van de opening van de expositie van beeldend kunstenaar Mohbra, zaterdag 10 mei, een pracht stuk improvisatie theater. Het publiek genoot en dat deden en doen de bezoekers ook van de kunst van Mohbra. Voor meer info over de tentoonstelling, klik hier   

paal molendag
Molendag


Het was zaterdag 10 mei geen fietsweer. Tijdens de Open Molendag bezochten toch in totaal 90.000 mensen de Nederlandse molens. De regen weerhield hen echter de Stroomhuislezing 'Hoe word je molenaar' bij te wonen. Volgend jaar beter!

web buizerd
Nu 48 Vroege Vogels

Ook de excursie Vroege Vogels II, op 10 mei, op Landgoed Neerijnen, trok veel belangstelling. Met 22 deelnemers was hij nagenoeg volgeboekt. Nu werden 48 verschillende vogelsoorten waargenomen, tegen 52 soorten tijdens de vorige vogelexcursie op 29 maart. Omdat veel vogels trekvogels zijn, waren die soorten deels heel verschillend. Sommige vogels waren nu ook niet te zien, omdat ze aan het broeden zijn. Het was voor de 14-de keer dat Stroomhuis zo'n succesvolle vogelexcursie met ontbijt organiseerde.
Voor meer info, klik hier   

paal logeerbed
Kunstwerken op 'logeerbed'

Stroomhuis Neerijnen biedt een jaar lang gastvrijheid aan steenkunstenaar Adri Verhoeven uit Kerkdriel. Van zijn hand 'logeren' er tot april 2015 enkele grote stenen kunstwerken rond de parkeerplaatsen van het Stroomhuis, Zij variëren in gewicht, tot meer dan vier ton (4.000 kg) per stuk. Een en ander gebeurt in goed overleg met terreinbeheerder Het Geldersch Landschap en Kasteelen.
Voor meer info over de kunstwerken, klik hier. En voor een expositie van zulke kunstwerken op de Brunsummerheide, klik hier

 web bigband
Vrijwilligers gezocht

Stroomhuis Neerijnen is naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. En dat voor een aantal uiteenlopende werkzaamheden, ter ondersteuning van de circa tachtig culturele activiteiten die ons culturele centrum jaarlijks organiseert. Het vrijwilligerswerk is erg aantrekkelijk, u mag de activiteiten waar u bij betrokken bent gratis bijwonen. Ook doet u nieuwe contacten op met mensen die geïnteresseerd zijn in kunst, cultuur en/of natuur- en landschapsonderwerpen.
Voor meer info, klik hier    


 

   
 
Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid, belichting. Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 
Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuutfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2014 StroomhuisNeerijnen