De live-beelden van een ooievaarsnest in dorp Neerijnen, zijn terug op website van het Stroomhuis!

Voor Windows: klik hier voor beeld, en geluid! 

     Voor Apple: klik hier voor beeld, en geluid!

   

Artikelen

web burundese dans.FOTO 1Charitatief doel: Burundi, Afrika, huis voor weeskinderen

Project Burundi

za 2 t/m zo 10 nov

 

 

 

Het charitatieve Burundi project in Stroomhuis Neerijnen bestaat uit de volgende onderdelen:

 • za 2 nov                      - muziek- & dansworkshop
 • zo 3 nov                      - Burundese barbershop (ook voor kinderen)
 • za 9 nov                      - eten & drinken: Afrikaans buffet
 • zo 10 nov                    - modeshow
 • vr 1  t/m zo 10 nov   - expositie

Onderstaand ook meer informatie over het Afrikaanse land Burundi,
als ook over de Hussein Foundation in Zaltbommel, die dit hele project in Stroomhuis organiseert
 

 

Muziek- en dansworkshop

zaterdag 2 november
twee sessies
14 -15 uur
16 -17 uur
deelname: € 5,--

Er wordt wel gezegd dat elke Burundees een musicus is in hart en nieren. Zijn ziel is als een gespannen snaar die bij het minste zuchtje begint te trillen. Hij zingt naar aanleiding van alle gebeurtenissen die in het leven plaatsvinden, zowel vrolijke als trieste. De Burundi beschikken over een uitgebreid repertorium van liederen, die aangepast zijn aan alle geestestoestanden en aan alle omstandigheden van het leven.

De opgewekte gezangen en de treurzangen zetten officiële en familiefeesten luister bij, dienen als begeleiding voor sommige rituelen en ceremonieën of gaan gepaard met bepaalde ambachten. Alles gecombineerd met de origineel Burundese dansen. 

Bij familiefeesten bijvoorbeeld, worden zogenaamde uruvyino-gezangen door de aanwezige gasten spontaan aangeheven. Naargelang de bierkruiken leger worden en de sfeer losser, gaan de genodigden meeslepende, levendige, opgewekte liederen zingen. 

Op zaterdag 2 november kunt u zelf getuige zijn van wat Burundese muziek betekent. Kom gerust langs en droom weg bij de muziek die gespeeld wordt en doe mee met een muziek- en dansworkshop. Voel het ritme, dans mee en/of geniet van de muziek.

Voel het ritme, dans mee en/of geniet van de muziek!


Burundese barbershop (haar vlechten)

zondag 3 november
     13-18 uur
     kosten: € 5,--

Uw kinderen hebben vast wel eens op vakantie een poosje stilgezeten terwijl vrouwen hun haren vanaf de wortel invlochten. Kom op 3 november naar het Stroomhuis en laat uw haar of dat van uw kinderen op traditionele wijze invlechten.


Eten & drinken, Afrikaans Buffet

zaterdag 9 november
    17 -19 uur
    entree volwassenen: € 12,50 
          kinderen tot 12 jaar: € 5,-- 

Eten is van levensbelang. Een cliché natuurlijk, maar zeker in landen als Burundi een waarheid als een koe. Wanneer je niet zoveel hebt, draait je hele wereld om eten. Zorgen dat er eten is en wat er is, zo lekker mogelijk te maken. De lokale kookkunst van Burundi is bijzonder. Veelal langs de enkele doorgaande wegen die het land rijk is, worden op hele simpele manieren de meest waanzinnige gerechten bereid. 

Heerlijk kleine hapjes, rijp fruit - de bananen en ananassen groeien zo langs de weg - zoete aardappelen en verse vis uit Lake Tanganyika, zijn maar enkele van de vele aparte soorten voedsel die er gegeten worden.

web BURUNDI.mode.FOTO 3 1
web BURUNDI.mode.FOTO 2 2Modeshowzondag 10 november

twee sessies:
   13 -14 uur
   15 -16 uur
entree: € 5,--

Elke cultuur heeft zijn eigen mode. Ook Afrika, en natuurlijk Burundi, kent zijn eigen mode. Nadat Afrika tientallen jaren als bron van inspiratie heeft gediend voor modeontwerpers over de hele wereld, komen Afrikaanse ontwerpers tegenwoordig met hun eigen stijl en identiteit voor de dag.

De traditionele pracht en praal is helaas lang niet voor alle vrouwen in Afrika weggelegd, maar de kleuren waarmee zij zich tooien tijdens feestelijkheden, is een lust voor het oog.

In deze expositie laten wij een aantal traditionele gewaden en hoofdtooien zien (zelfs tijdens het dagelijkse werk) en tonen wij u tijdens een modeshow waarom Afrikaanse liefde voor versiering en verfraaiing, voor evenementen en feesten een ideale voedingsbodem vormen voor ontwerpers en stilisten over de hele wereld.

De Hussein Foundation biedt u de mogelijkheid een van de prachtige originele Burundese sjaals aan te schaffen die u zelfs in Nederland zeker niet misstaan.  


Expositie 

in Stroomhuis, van zaterdag 2 t/m zondag 10 november
van 11 tot 17 uur, m.u.v. ma 4 nov

entree: gratis

  • traditionele gewaden en hoofdtooien 
  • een collectie foto's die Harry de Bont, voorzitter van Hussein Foundation, in oktober 2012 maakte, tijdens een bezoek aan Burundi  
  • kunst- en gebruiksvoorwerpen 

    Voor meer informatie over deze tentoonstelling, klik hier


Burundi

Burundi is een niet heel groot land in midden-Afrika. Het grenst aan Congo, Rwanda en Tanzania. Het land was eerst een Duitse, later een Belgische kolonie. In 1962 kreeg Burundi staatkundige onafhankelijkheid, met vervolgens aanhoudend grote interne politieke conflicten.

Tussen 1993 en 1999 heeft etnische geweld tussen Hutu- en Tutsi-stammen honderdduizenden vluchtelingen veroorzaakt en ten minste 250.000 doden.  

In 2005 werden voor het eerst democratische parlementsverkiezingen gehouden. Er wonen nu ruim tien miljoen mensen. Bijna 70 procent van de bevolking leeft in grote armoede.

    Voor meer informatie over Burundi, kijk op Wikipedia, klik hier


web hussein logo

Hussein Foundation

Hussein Uwimpaye is geboren in Burundi. In 2005 kwam hij met zijn broers naar Nederland. Het was zijn droom om op een dag terug te keren naar Burundi en een huis te bouwen voor weeskinderen.
Op 10 juli 2010 verdronk Hussein in de Waal bij Zaltbommel voor hij deze droom kon verwezenlijken.
Een jaar eerder werd hij onderscheiden met de Carnegiepenning, omdat hij twee kinderen van de verdrinkingsdood had gered uit de Waal.
Om de droom van Hussein te realiseren is in februari 2011 in Zaltbommel de Hussein Foundation opgericht. De stichting werkt samen met particulieren, verenigingen en bedrijven die zich betrokken voelen. 

    Voor meer informatie over Hussein Foundation, klik hier


Uitdaging Hussein Foundation

Een droom waarmaken door de kinderen in Burundi een betere toekomst te bieden. 
Wij gaan een huis voor weeskinderen bouwen waar zij zich thuis voelen, kunnen leren en spelen. Een plaats waar kinderen de kans krijgen op een betere toekomst.
Hierbij wordt gestreefd naar self-supporting door inkomen te genereren uit kleinschalige economische projecten.

Het begin is al gemaakt. De Hussein Foundation heeft in Burundi, van de provinciale overheid in Cibitoke, 4 hectare grond gekregen om het huis te bouwen. Cibitoke is een provincie in Noord-West Burundi.

Maar nu moeten we verder en daarom organiseert de stichting verschillende activiteiten die u kunt terugvinden op onze website: http://www.husseinfoundation.com/


   

Nieuws  

web prenten Daan

 

 

 

 

 

 

 

 

Prenten stinzenplanten
op 'Stinzenfestival'

Ter viering van de lente is op zaterdag 4 april in en rond Stroomhuis weer het jaarlijkse 'Stinzenfestval'. Centraal staan dan de bijzondere voorjaarsbloemen die in het wild groeien op Landgoed Neerijnen, en ook in de Kasteeltuin te zien zijn. Te koop zijn dan ook historische prenten van onder meer stinzenplanten. Een verzamelaar heeft ze aan Stroomhuis geschonken. De verkoopopbrengst van deze fraaie collectie is voor de aanschaf van een vleugel, voor concerten in de theaterzaal.
Voor meer info, klik hier    


web Rivierenland Klassiek II 15 mrt 2015

Vioolconcert Stroomhuis
met sierlijke pianosolo’s

Het tweede concert in de unieke serie Rivierenland Klassiek in Stroomhuis stond voor zondag 15 maart aangekondigd als een ‘Vioolfestijn’. En zeker blinkt de Taiwanese violiste Wan-ru Cheng uit door een uitstekende instrumentbeheersing. Toch is het vooral de uit Tokio afkomstige Wakana Shimizo die met haar sierlijke en gevoelvolle pianospel de show steelt, was het oordeel van veel van de circa zestig enthousiaste bezoekers. Het volgende concert in deze concertserie op de zondagmiddag is op 19 april. Het dan te verwachten programma wordt binnenkort bekendgemaakt. Aan de serie is een wedstrijd verbonden: de musici die naar het oordeel van het publiek het hoogste scoren, gaan naar de finale op 15 november.  Voor meer info, klik hier    


paal neeltje jantje


Schrijf een gedicht!

Invitatie tot het schrijven van een gedicht voor de poëziewedstrijd 'Bakens aan de Rivier'. Zend je gedicht vóór 7 april naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en wie weet wordt jouw gedicht bekroond met de Stroomhuis poëzieprijs 2015: een vaartocht op de Waal met de waalschokker 'Neeltje Jantje'. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij op vrijdagavond 10 april aanwezig zijn bij de uitslag en dan hun gedicht (laten) voorlezen.   


Waal Weelde

Via onze website (klik hier) zijn permanent livebeelden te zien van de Waal. Dat gebeurt met behulp van een webcam op de Dikke Toren van Varik. Met dank aan Provincie Gelderland (Waalweelde) die de webcam in beheer heeft.


paal redouteRedoute bron
van inspiratie

Stroomhuis in wijder perspectief: april, mei en de zomer zijn bij ons vol wisselende exposities. Tussen Pasen en Pinksteren en zeker rond 5 mei zal het Stroomhuis de plek zijn waar lokale kunstenaars samen met kinderen hun creatieve uitingen zullen tonen. Stroomhuis werkt samen met WaardArt, Welzijn Neerijnen en de stichting BOL met haar Rood-wit-blauw initiatief voor de 5 mei viering, om te gedenken en te vieren. Niet alleen 1939-1945 wordt herdacht, maar ook de 80-jarige oorlog komt in de herinnering. Rond 1590 liet prins Maurits wachttorentjes langs de Waal bouwen om de troepenbewegingen van de vijandelijke Spanjaarden op tijd waar te kunnen nemen. Op het terrein van de voormalige steenfabriek bij Heesselt stond zo'n toren, ook wel redoute genoemd. Er stond zelfs een kanon gericht op de overkant. Deze redoutes zouden zo maar de inspiratiebron kunnen zijn voor kunst van struinvondsten.


paal sap Marc


Stroomhuis biedt vers geperst appelsap

Stroomhuis Neerijnen heeft tijdens zijn recente Sapdagen ook voor eigen rekening appelsap geperst. Dat vers geperste sap is afkomstig van biologische appels van een fruitteler uit de buurt van Varik. Het is in pakken van vijf liter voor € 8,50 te koop bij horecagelegenheid UIT-spanning het Stroomhuis, en door pasteurisatie minimaal twee jaar houdbaar. De voorraad bedraagt nog slechts circa vijftig pakken. Dus haast u.


web expositiezaal

Zaal komt vrij

In gebouw Stroomhuis is de theaterzaal te huur op de maandagavonden. Zoekt u een repetitieruimte voor uw koor, muziek- of  yogagezelschap? De huurprijs is nader overeen te komen. Neem hierover contact op met Brenda van Geresteyn van UIT-spanning het Stroomhuis, de horeca in ons prachtige gebouw: 06-29424149


web bigband

Vrijwilligers gezocht

Stroomhuis Neerijnen is naarstig op zoek naar nieuwe vrijwilligers. En dat voor een aantal uiteenlopende werkzaamheden, ter ondersteuning van de circa tachtig culturele evenementen die ons culturele centrum jaarlijks organiseert. Het vrijwilligerswerk is erg aantrekkelijk. Want: u mag de activiteiten waar u zelf bij betrokken bent gratis bijwonen en voor de toegang tot verscheidene andere activiteiten krijgt u korting. Maar vooral: u doet nieuwe energie op en contacten met mensen die net als u geïnteresseerd zijn in kunst, cultuur en/of natuur en landschap.
Voor meer info, klik hier    


 

   
 
Cultureel centrum Stroomhuis Neerijnen ontvangt diverse financiële bijdragen. Dit ter versterking van de techiek achter wat wij doen:
Investeren in betere stoelen, beeld, geluid, belichting. Daarnaast soms ook om kostbare programma's betaalbaar te houden. 
Naast stichting Vrienden van het Stroomhuis zijn onze sponsors:
logo GLK-fcvsbLogo

top logo pbc anjer 1

Prins Bernhard Cultuurfonds

rabobanklogo

Rabobank West-Betuwe

Logo Gemeente Neerijnen

Gemeente Neerijnen

paal Oranje Fonds-bloklogo vsi 285x156

logo lions

Lionsclub Neerijnen 

 
 
   
© 2004-2015 StroomhuisNeerijnen