EXPRESSIE en AAIBAAR
Karel Loman, schilderijen
Peter Petersen, beelden

Te zien van dinsdag 30 juni t/m zondag 26 juli

expositie juli20 2Karel Loman
Karel schildert expressionistisch met heldere, levendige kleuren. Hij werkt voornamelijk met aquarel- en temperaverf. Zijn onderwerpen vindt hij onder meer in de landschappen van Nederland en Zuid-Europa. 
Ook de rivier heeft een grote aantrekkingskracht op hem. Vaak is hij met zijn schildergereedschap bij de rivier te vinden. In de huizen van veel gezinnen
hangen zijn riviergezichten. Tijdens de tentoonstelling in het Stroomhuis Neerijnen in 2011 liet hij naast ander werk ook een aantal schilderijen zien waar de rivier een belangrijke plaats heeft gekregen. 
Karel heeft Betuwse wortels: zijn moeder (een Walraven) is in het begin van de vorige eeuw geboren in Gameren. Zijn grootvader van moeders zijde was hoofd van de school, ook in Nieuwaal. Zijn vaders wieg stond in dezelfde tijd in Tiel. Daar had diens vader een loodgieterszaak. Familie woonde onder meer in Zaltbommel, Haaften (een van de vroegere directeuren van de steenfabriek aldaar), Geldermalsen, Culemborg en Opheusden. Hoewel zijn vader veertig jaar in België werkzaam was en hijzelf ook in Vlaanderen geboren is, trok de Betuwe dusdanig dat zijn ouders na de pensionering daar weer heen wilden. Karel woont en werkt in Ede. 
Bezoeken aan musea en kennisnemen van het werk van de grote schilders van de eerste helft van de 20e eeuw, daar begon Loman al als puber mee. Het museum voor schone kunsten en park Middelheim in Antwerpen waren zijn eerste doelen op kunstgebied. Schilderlessen geven en binnenbrengen van kunstzinnige activiteiten in het onderwijs hadden zijn liefde. Zelf schilderen kwam zo’n 35 jaar geleden, toen hij zich erop ging bezinnen wat hij nog meer kon doen dan onderwijzen. 
Eerst probeerde hij de nat-in-nat techniek uit met aquarelverf. Niet lang daarna ontdekte hij temperaverf met haar warme, diepe kleuren. Karel zet schilderijen met vlotte penseelstreken op. Temperaverf droogt snel zodat zijn intuïtieve wijze van schilderen goed tot haar recht. Achteraf zet hij met contouren het beeld dat hij wil laten zien extra aan. Aanvankelijk gebeurde dit veelal met Oost-Indische inkt, de laatste jaren vervult het zachte potlood die rol. www.karelloman.nl

expositie juli 20 3Peter Petersen
Via zijn bronzen beelden grijpt Peter Petersen terug naar de tijd van boer en visser, en de hang naar natuur en overleven. Peter haalt zijn inspiratie voornamelijk uit de nabije natuur en maakt zijn beelden dan ook vaak naar model van oer-Hollandse dieren. In de loop der jaren heeft hij ook exotische dieren, objecten, mensen en zelfs de uitgestorven Dodo gemaakt.
Eeuwen geleden spoelde een Deense schipbreukeling bij de toentertijd voorname havenstad Harderwijk aan. De doorvertelde verhalen en belevenissen van deze voorvader van Peter Petersen, en de generaties zeelieden en bottervissers erna, hebben een basis gelegd voor Peters werken. Peter is opgegroeid in 't Gooi, maar bracht daarnaast een belangrijk deel van zijn jeugd door in Harderwijk, in de schaduw van het Linnaeustorentje. Na zich op verschillende fronten in de kunsten te hebben gemanifesteerd betrok hij met zijn gezin in 1984 een eeuwenoude boerderij tussen Maarssen en Tienhoven. 

Naast de beeldende kunst werd aanvankelijk een boerenbedrijfje in praktijk gebracht. Tussen de vogels en het vee viel het besluit om in de traditie van het realisme te gaan werken. Vanuit het atelier in de natuur van de Bethunepolder gaat hij zijn eigen gang en probeert zich niet teveel te laten beïnvloeden. Regelmatig wordt de weidsheid van de polder verruild voor het mooie Waddeneiland Vlieland, met zijn prachtige Noordzeestrand en Waddenzee als inspiratiebronnen. www.peterpetersen.nl