van her naar hier websize

Van her naar hier

Expositie 9 t/m 31 oktober

dagelijks van 11 tot 17 uur,
maandag en dinsdag gesloten

vrij entree

Soms wil je reizen, soms brengt werk, een uitdaging of een drang je ertoe …. Soms is er een noodzaak die je niet wilt.

Twee kunstenaars – Friedy Evers Duijsters*, Belgische van geboorte en artistiek gevormd door Latijs Amerika en Mouafk Khazaal, Syriër geschoold in zijn eigen land, in 2015 gevlucht en sindsdien wonend in Nederland – tonen hun werk in beeld en woord.
En dan is de vraag:
… waar ben je aanwezig en waar ben je afwezig?

Het pad van pijn van Mouafk Khazaal. 

Mouafk is een Arameeër uit Syrië. Hij is zowel kunstenaar als tandarts. Hij studeerde kunst aan het Art Center in Homs in 1986 en exposeerde daar en in Damascus in 2010 en in 2014 in Libanon. Na zijn vlucht naar Nederland, waar hij in Ede zijn eerste expositie had, volgden andere exposities en nu in Neerijnen.

Citaat
“Met kunst hebben wij naast het brood ook een uitzicht op de zegen van een altijd durende vrijheid. In het land van Vincent van Gogh, die mijn eerste en grote leraar was en is, zoek ik in mijn schilderijen een plaats voor menselijkheid en geluk binnen de tragedie.”

VAN HER NAAR HIER tevreden FriedaFriedy Evers Duijsters* is geboren te Arendonk (België). Al haar hele leven heeft Friedy een passie voor beeldende kunst. Ze heeft jaren les gegeven op het jeugdatelier in Valkenswaard, totdat ze in 1970 met haar man naar Brazilië vertrok. Daar kreeg ze schilderlessen van verschillende kunstenaars. Ze nam er ook haar eerste beeldhouwlessen. Het “grote” werk begon echter toen ze in Mexico woonden. Daar werkte ze 3,5 jaar op een atelier onder leiding van een Mexicaanse beeldhouwer. Ze stond met haar beelden op de wekelijkse kunstmarkt in Mexico-stad, totdat ze met haar gezin naar Indonesië vertrok. In 1986, terug in Nederland, besloot Friedy alsnog een opleiding schilderen en beeldhouwen te volgen aan de akademie in Neerpelt, België. Na een onderbreking, omdat ze in 1995 weer naar Brazilië vertrok, kon ze in 2000, terug in Nederland, haar opleiding voltooien.
Tijdens haar vele reizen, leerde ze veel andere culturen kennen. Ze is vooral gefascineerd door de Indiaanse bevolking. In haar beelden is die invloed sterk terug te vinden in de vrouwenfiguren die rond van vorm zijn. Ze stralen rust en tevredenheid uit, onaangetast door de moderne, gehaaste, trendy maatschappij. Friedy exposeerde op diverse plaatsen. Haar beelden zijn, door haar omzwervingen, over de hele wereld verspreid geraakt.

 

*) Friedy Evers hoopt zondagmiddag 20 oktober zelf aanwezig te zijn bij haar expositie.