tjaterill1

ECHO'S UIT DE OORLOG


Ontdekken wat vrijheid is door
herinneringen aan WO II


Vrijdag 8 mei


Dit wordt georganiseerd door de toneelgroep T-jater

Toneelgroep T-jater speelt:
Echo’s uit de oorlog
vrijdag 8 mei: 20–21 uur
entree:
volwassenen € 5,-
kinderen tot 12 jaar: € 2,50

Vrijheid…logo fakkel klein 30x50
Voor de meesten van ons is het slechts een woord, een vanzelfsprekendheid. We weten waarschijnlijk niet eens wat de werkelijke betekenis is van het woord: vrijheid.
Toneelgroep T-jater heeft samen met de T-jater Kids een voorstelling gemaakt waarin vrijheid en oorlog hand in hand gaan, vanuit het idee dat je pas echt weet wat vrijheid is, als je ook de oorlog blijft horen…, in de echo’s uit de oorlog. Echo’s uit de Oorlog…
In Echo’s uit de Oorlog worden we op een ochtend wakker. We zijn nog jong en anders dan normaal heeft niemand ons deze morgen wakker gemaakt. Als we ons uit bed hebben laten zakken en de trap naar beneden zijn afgeslopen, zitten papa en mama aan de keukentafel. Het ontbijt staat klaar, maar ze eten niet. Ze kijken elkaar alleen maar aan. En dan zegt papa: “Het is echt waar: het is oorlog.” En mama vraagt: “Wat gaat er allemaal gebeuren?“ We voelen dat ze het hebben over iets heel, heel belangrijks, maar we begrijpen niet wat het is. Dus als we de keukendeur openduwen en naar binnen stappen, stellen we die ene vraag: “Wat is dat: oorlog?” Wat volgt is een beleving van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog, in theaterfragmenten, vermengd met beeld en geluid; stukken en brokken van herinneringen van kinderen die opgroeiden in die oorlog. Zo weinig als ze vaak konden begrijpen, zoveel konden ze soms zien. Als ze de oorlog overleefden, en als ze nu nog leven, dan klinken in hen nog altijd de echo’s uit de oorlog. Toneelgroep T-jater is een maatschappelijk georiënteerde, jonge toneelgroep die als doel stelt theater toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijk publiek. Dat doet ze vaak door theater letterlijk naar buiten te brengen, dus door het spelen van gratis toegankelijke voorstellingen in de open lucht. Dat doet ze ook door in haar voorstellingen verbinding te zoeken tussen groepen mensen met verschillende levensvisies. En dat doet ze door van elke voorstelling een mix van disciplines te maken, van theater, muziek, zang, dans en audiovisuele technieken. Zo is ook Echo’s uit de Oorlog een multimediale voorstelling, waarin de echo’s uit de oorlog daadwerkelijk te horen zijn, in audiofragmenten van interviews die gehouden gaan worden met mensen die kind waren in de Tweede Wereldoorlog en die vertellen wat voor hen vrijheid… en oorlog is. Echo’s uit de Oorlog is een voorstelling van ongeveer 40 tot 45 minuten, die je meeneemt, naar waar je eigenlijk niet wilt zijn; maar naar een werkelijkheid die we niet mogen vergeten. Wat Echo’s uit de Oorlog extra bijzonder maakt, is het aansluitende programma van een kleine 20 minuten, waarin het publiek op soms subtiele, soms indringende en soms totaal onverwachte manier wordt meegenomen in de echo van de voorstelling en daarmee ook in de Echo’s uit de Oorlog. Kaarten zijn te bestellen via info@toneelgroep-t-jater.nl of via www.stroomhuisneerijnen.nl en verkrijgbaar tot aanvang van de voorstelling aan de kassa.
De foto is gemaakt door Wim Hagenaars