webgroolExpositie Tineke van Gils (keramiek) en Linda Grool (fotografie)

'Energie in beweging - stroom'

di 26 juni t/m do 26 juli

De tentoonstelling is dagelijks open, van 11 tot 17 uur, alleen 's maandags gesloten, toegang vrij

Meet & Greet: op zaterdag 14 juli, van 14 tot 17 uur

zijn beide kunstenaars aanwezig. Terloops zullen zij hun werk toelichten en laten zien hoe het tot stand komt.

Tineke van Gils (keramiek): 'Mijn werk moet blijvend beweging laten zien. Op het pottenbakkerswiel zoek ik de uitdaging, de verrassing die de klei mij biedt. Spanning ontstaat in wisselwerking, en dat is precies wat stroom is.'

Linda Grool (fotografie): 'Ik maak foto’s en gebruik die om nieuw werk te creëren door meerdere lagen over elkaar te leggen. Het gevoel dat ik krijg bij het maken, of bij het onderwerp, wil ik benadrukken.'

Tineke en Linda hebben ook letterlijk energie in beweging gezet. Beiden maakten zij ieder op eigen wijze een beeld waarin zij een kunstwerk van de ander als uitgangspunt namen. Het resultaat van deze wisselwerking is onderdeel van de expositie.


webtinekeTineke van Gils

“Ik ben een maker en ben dat al van jongs af aan, met potlood, met lijm en papier, met woorden en met klei. Toen rond mijn 30e mijn handen voor het eerst op het pottenbakkerswiel met draaiende klei in aanraking kwamen, wist ik dat zij hiervoor waren gemaakt.

Zelfstandig heb ik mij daarin bekwaamd en heel snel deed de klei op het wiel precies wat ik wilde. Draaien werd voor mij dansen met klei. Mijn verhaal als kunstenaar begint echter pas op het moment dat ik na 10 jaar serviesgoed te hebben gedraaid mij afvroeg of ik bruikbare dingen maakte omdat die mij zo aanspreken of omdat ik geen andere weg was gegaan.

Die vraag werd een uitdaging: ik moest ‘in mijn tuintje’ op zoek gaan naar ‘het gat in de heg’. Vanaf dat moment ben ik naast het produceren, ook gaan experimenteren op de draaischijf, ik zocht de grenzen van het wiel en ging de risico’s aan. Zo ontstonden mijn tolvormen en vrouwenbeelden, mijn koeien en schelpen. En alles wat ik tegenkwam in het vrije werk resoneerde in mijn kommen, vazen en schalen.

Er ontstond een wisselwerking tussen beide, tussen kunst en ambacht. Maar de bruikbaarheid van dingen is mijn belangrijkste inspiratiebron gebleven. Een handgedraaide schaal kan mij diep ontroeren en het is een groot geluk als anderen mijn werk willen voelen, ermee willen leven, het willen gebruiken.

Op ‘blanc de Chine’ het mooiste porselein ter wereld, raakte ik op slag verliefd toen ik op uitnodiging in het zuiden van China met dit materiaal eierschaaldun bleek te kunnen draaien, wat uitzonderlijk was. Ik kreeg daar de gelegenheid om op mijn speciale wijze honderd unieke theepotten te draaien voor een solotentoonstelling die mij werd aangeboden in Shanghai.

Een productiedraaier is zelden een kunstenaar en een kunstenaar schuwt in de regel grote productie. Zonder mijn productie-ervaring echter zou ik nooit dat Chinese porselein met zoveel flair hebben kunnen draaien en zonder voldoende kunstenaarschap zou ik het nooit op zoveel verschillende manieren hebben kunnen doen.
Ik zoek de verrassing. Spanning ontstaat waar wisselwerking is, daar ligt de uitdaging. Dat kan voor mij het Chinese porselein zijn, of het wiel om draaiend op te experimenteren, maar het kan ook het samenwerken zijn met een kunstenaar uit een andere discipline. Zoals in deze tentoonstelling, waarin voor Linda Grool en mij ook een uitdaging ligt om ieder binnen ons eigen werk te kijken naar wat ons kan verbinden, zo houden we energie in beweging, wat een exacte omschrijving van stroom is.

cv
Tineke van Gils (1953) startte in 1984 als zelfstandig fulltime keramist een eigen bedrijf in Amsterdam. In 1994 verhuisde zij met haar atelier en galerie naar het boerenbedrijf van haar man in Schipluiden.
Zij werkte meerdere malen als artist-in-residence in China en Zuid-Korea en wordt met regelmaat gevraagd om  demonstraties en masterclasses te verzorgen in binnen- en buitenland.
Zij organiseert seminars en tentoonstellingen en heeft als auteur voor binnen- en buitenlandse keramiekbladen meerdere artikelen op haar naam staan.
Haar werk werd en/of wordt geëxposeerd in Nederland, China, Japan, Frankrijk, Spanje, Kroatië, Italië, Duitsland en sinds 2017 ook Kansas City.
Met een nominatie en/of award werden werken bekroond in: Jingdezhen (2011), Kroatie (2012), Nederland (2015); Italië (2017) en Frankrijk (2017).
Over haar keramiek verschenen artikelen in: Ceramics Technical 2004 (AU); China Ceramics Science & Art 2011 Hunan (CN); Ceramic Review 2011 (UK); Ceramics Art & Perception 2013 (AU); Neue Keramik 2013 and 2016 (DE).
Rijksstraatweg 16, 2636 AX Schipluiden, www.tinekevangils.com,
Facebook.com/tineke.vangils.9
YouTube: Tineke van Gils

webgrool2Linda Grool 

Nadat ik bijna alle cursussen bij fotogram had doorlopen, heb ik van 2011 tot 2015 de fotoacademie gevolgd. Tijdens de opleiding kwam ik aanraking met grote fotografen en diverse kunststromingen. Ik voelde mij het meest aangetrokken tot de abstracte kunst. Na het maken van een werkstuk over Alexander Rodchenko ben ik gestart met het werken in lagen over elkaar. Dat is mijn handelsmerk geworden.

Ik maak foto’s en gebruik deze beelden om zelf nieuw werk te creëren. Ik probeer hierin het gevoel dat ik heb tijdens het maken, of over het onderwerp, in het uiteindelijke werk naar voren te laten komen. - Soms heeft het werk een maatschappelijke relevantie, echter niet altijd -.

Exposeren doe ik al sinds laatste cursus bij fotogram, voornamelijk met Sabine Heetebrij, met wie ik samen als LenS fotografie bekend sta. Verder werk ik samen met Jeroen Luijten, tevens fotograaf, met zijn 3n vormen wij NOMO (not on my own).

Ik vind het fijn met mijn werk bij anderen een gevoel op te roepen. Een werk is voor mij geslaagd als het bij de kijker een emotie oproept.

Op dit moment werk ik aan nieuw werk met Tineke van Gils, waarbij voor mij ook een uitdaging ligt, binnen mijn eigen werk te kijken naar wat ons kan verbinden. Dat brengt ook ons weer met een positieve energie in beweging. (de exacte omschrijving van stroom)

Linda Grool Fotografie