webbastiaenen


Expositie van drie beeldend kunstenaars die ieder wonen aan een àndere rivier

Kleur aan drie rivieren


t/m zo 17 februari

openingstijden:
   donderdag t/m zondag 12 tot 16 uur
   toegang en parkeren vrij


De eerste expositie in 2019 - na ‘Dit zijn wij’, van onze eigen vrijwilligers Stroomhuis - wordt ingevuld door drie kunstenaars die ieder wonen aan een àndere rivier.

  • Josée Bastiaenen woont in Heusden aan de Maas.
    Zij beeldhouwt in glas (foto boven). 
  • Jorien Brugmans woont in Zeeuws Vlaanderen met uitzicht op de Westerschelde. 
    Zij schildert in woorden en beelden. Jorien is naast schilder ook dichter.
  • Madeleine Jansen, de derde van dit unieke gezelschap, komt uit Nijmegen, tussen Maas en Waal.
    Haar verlangen naar ordening zoekt ze vooral in landschappen, zoals ‘De Maasheggen’.

 over Jorien Brugmans 

Jorien Brugmans, beeldend kunstenaar en dichter, schildert in woorden en beelden. Zij ontving haar opleiding aan de Academie voor Schone Kunsten Sint-Niklaas in België, zij woont aan de Schelde in Terneuzen. Zij exposeert door heel Nederland en België. Jorien is een gedreven woord- en beeldkunstenaar. Haar gedichten ontstaan al creatief bezig zijnde met landschappen, portretten en stillevens, zij schildert en dicht met oog voor kleur, klank en vorm. Zowel op doek als op papier is ze op zoek naar akkoorden; een gedicht, een schilderij moet warmte in zich dragen en in harmonie zijn met de omgeving. In haar beeldend werk brengt zij de wereld terug tot een voor haar begrijpelijke dimensie; typerend daarbij zijn het gebruik van strakke lijnen en vormen. Contouren en restvormen spelen een belangrijke rol in haar verbeelding van het alledaagse. Zeeland en de Zeeuwse natuur vormen een belangrijke inspiratiebron voor het werk van Brugmans.

Dichtbundels 'Kleine Leegte' (2007), 'Grenzen' (2009) en 'Over Vloed' (2011)  
Exposities 2010- 2018: van Terneuzen & Middelburg tot Friesland & Brabant, en van Antwerpen tot Sint-Martens-Latem


over Madeleine Jansen  

Madeleine Jansen (Roermond 1953). Zoekend naar beeldtaal en techniek voor het ontwerpen van dessins heeft Madeleine, na een uitgebreide exercitie in de textiele werkvormen, in 1991 haar idioom gevonden in het tekenen en schilderen. De tegelcultuur in Portugal en Zuid-Spanje inspireert tot het maken van vrije architectuurschilderijen en tekeningen, waarna een serie puur geometrische schilderijen volgt. In dit werk combineert zij verschillende patronen met elkaar en speelt zij met de strakke wetmatigheid van de geometrische vormen. Reizend, wandelend en kamperend ontdekt Madeleine de landschappen. In de natuur maakt zij tekeningen. In het atelier ontstaan haar schilderijen.

Het laatste project is een serie gouaches over het oudste cultuurlandschap in Nederland: de Maasheggen. Haar verlangen naar ordening zoekt ze vooral in landschappen, zoals ‘De Maasheggen’. Deze gouaches zijn gebundeld in een boek dat in samenwerking met tekstschrijver Marco van de Plasse, is uitgegeven: 'De Maasheggen, haar gezicht, haar gevoel.' De afwezige mens mag de toeschouwer zijn, die mee kijkt naar haar interpretatie van de schoonheid van ruimte, licht en kleur.

 www.madeleinejansen.nl


over Josée Bastiaenen

Beeldhouwen in glas: in haar studio Josée Bastiaenen zaag en beitel in ruwe brokken kristalglas. Via een proces van hakken, slijpen, schuren en polijsten onttrekt zij haar sculpturen aan dit fascinerende materiaal. Ze laat zich daarbij leiden door het samenspel van lijn en licht en vangt dit in abstracte vormen.
Josée is al geruime tijd actief als beeldend kunstenaar. Ze vormde haar kunstzinnige basis met werken in (edel)metaal en steen. Door haar contacten met de Heusdense glaskunstenares Felicitas Engels-Neuhold is zij geboeid geraakt door het transparante glas en de beeldtaal die dat geeft aan ruimte en licht.
De technische en artistieke toerusting voor het ‘beeldend glas’ ontleent Josée aan diverse scholingstrajecten. Aan haar opleiding aan de Vakschool voor Edelsmeden en Juweliers te Schoonhoven; aan cursussen beeldhouwen in steen en aan de glasopleiding...


Exposities

Stroomhuis organiseert nagenoeg permanent tentoonstellingen beeldende kunst. U kunt werk zien uit de regio of van elders. Vanaf 1 nov 2018 tot voorjaar 2019 is de expositie vier dagen per week open (do t/m zo), dan steeds van 12 tot 16 uur. Toegang en parkeren vrij; de horeca in Stroomhuis is op genoemde tijden meestal eveneens geopend.

weblogeerbed

Overtocht

Een permanente expositie: vijf gelijkvormige stenen van grijs graniet (foto). Het zijn beelden van Adri Verhoeven, uit Kerkdriel, liggend rond de parkeerplaats van Stroomhuis Neerijnen. Ze lijken samen onderweg. Misschien vertrekken ze net bij het Stroomhuis of ze zijn juist op weg naar het terras met het plan daar neer te strijken. Overtocht. De kans is groot dat ze morgen en overmorgen nog niet veel zijn opgeschoten. Het maakt ze niet uit, stenen hebben de tijd.