webvelduil2019Expositie van Frits-Jan Maas, Marijke Wessel en Till Willems - rondom de Nationale Vogelweek

Vogels vliegen hoog en laag

dinsdag 7 t/m donderdag 30 mei

Dagelijks open van 11 tot 17 uur, m.u.v. de maandagen, toegang vrij


Over de exposerende kunstenaars:

 

Frits-Jan Maas – eilandbewoner, vogelliefhebber en meer …

Als kind wilde hij directeur van Artis worden. Hij tekende vanaf zijn 16e jaar. Mede door de vogelkampen van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) leerde hij kijken. Na de middelbare school op Texel, deed hij een opleiding voor leraar tekenen en handvaardigheid aan d'Witte Leli. Ook deed hij een jaar illustratie aan de Rietveld Academie.

Het strand speelde altijd al een belangrijke rol in het leven van de familie Maas (strandjutters), dus  zeevogels kregen zijn voorkeur, mede door reizen naar Ierland. Vanaf 1983 werkt Frits-jan als zelfstandig beeldend kunstenaar. Naast tekeningen en schilderijen maakt hij ook keramische beelden van vogels. 'Mijn stijl van werken is natuurgetrouw en gedetailleerd, het moet wel kloppen.'
Ook voorziet hij boeken over vogels van illustraties.Marijke Wessel 
– tekenen met draden


Marijke is opgeleid  aan de Vrije Academie Rotterdam, zij volgde de opleiding modeltekenen / schilderen/boetseren en aan de Nieuwe Academie Utrecht (5 jarige zaterdagopleiding).

In de natuur vindt Marijke de vormen en structuren die haar helpen om thema's als groei, kracht, diversiteit, maar ook kwetsbaarheid en grilligheid te verbeelden.

Haar steeds wisselende keus in materiaal en techniek maken dat we de sfeer van de natuur telkens weer anders beleven. Vanaf 2015 gebruikt Marijke met name draden om mee te 'tekenen'.
De thema's in het werk blijven grotendeels hetzelfde. Maar door te variëren in materiaalkeuze, formaat en techniek creëert ze steeds opnieuw een andere lading en beleving.Till Willems
– tekenen met licht en schaduw


Till Willems (1954) woont en werkt in Lithoijen. Op deze plek tussen de Maas en de polder vindt zij volop inspiratie voor haar werk. Al meer dan 30 jaar is zij actief als beeldend kunstenaar. Haar opleiding ontving ze aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1982-1987).

Zij exposeert al vele jaren, zowel in haar directe omgeving als ook ver van huis tot in Griekenland; ook haar vogels gingen op trektocht.

In alle technieken die zij in die jaren gebruikt heeft, is de lijn altijd leidend geweest. Zij is bovenal een tekenaar.

Tekeningen worden normaal gesproken gemaakt met potlood, krijt of met penseel en Oost-Indische inkt. Een ‘normale’ tekening is altijd plat. Maar niet in het werk van Till Willems uit Lithoijen: zij tekent met draad. Dit zijn tekeningen in de ruimte, gemaakt van draad in diverse dikten. Het ruimtelijk lijnenspel blijft verrassen. De ‘tekening’ komt als het ware los van de wand en is steeds anders vanuit diverse hoeken. Schaduwen gaan een belangrijke rol spelen: die vormen op wand of vloer weer nieuwe tekeningen.

Dieren vormen haar lievelingsonderwerp. De raaf als boodschapper van boven, de zwaluwen met hun duikelingen, de bonte specht met zijn rode kuifje, het visdiefje in volle vlucht en de parmantige kleine boomkruiper. Till probeert met zo min mogelijk middelen hun essentie weer te geven.

Till Willems:  Batterijstraat 11  Lithoijen - atelier-willems.nl  - info@atelier-willems.nl - 0645130897