webvelduil2019Expositie van Frits-Jan Maas, Marijke Wessel en Till Willems - rondom de Nationale Vogelweek

Vogels vliegen hoog en laag

dinsdag 7 t/m donderdag 30 mei

Dagelijks open van 11 tot 17 uur, m.u.v. de maandagen, toegang vrij


Over de exposerende kunstenaars:

 

Frits-Jan Maas 


Frits-Jan tekent vanaf zijn vroege jeugd wilde dieren en strips. Vanaf zijn 16e begint hij met vogels kijken en vormen deze dieren het onderwerp en inspiratiebron voor zijn tekeningen en schilderijen. Na zijn opleiding in Amsterdam aan d’Witte Leli (tekenen en handvaardigheid) vestigt hij zich in 1982 als zelfstandig beeldend kunstenaar. Hij maakt illustraties voor diverse vogeltijdschriften en –boeken en cd-roms en doet mee aan grote natuurexposities in Nederland en Frankrijk. Een ander specialisme van Frits-Jan vormen walvissen en dolfijnen, waarvan hij twee boeken van illustraties voorziet.


Vanaf 2000 maakt hij illustraties voor informatie-panelen en folders in natuurgebieden van Staatsbosbeheer (o.m. Nationaal Park Duinen van Texel) en andere landschapsbeheer organisaties (zoals PWN).

In 2016 heeft hij succesvol deelgenomen aan de grote landelijke expositie van vogelschilders ‘Heel Nederland de lucht in’, waarbij op zes locaties verspreid over het land ruim 100 kunstenaars hun op vogels geïnspireerde werk tentoonstellen.

Naast tekeningen, aquarellen en schilderijen maakt Frits-Jan ook keramische beeldjes van vogels, waarbij hij ondanks de beperkingen van het materiaal streeft naar een zo natuurgetrouw mogelijke detaillering.

www.frits-janmaas.nl www.vogelkunstenaars.nl

telefoon: 072 56 19 956

mobiel: 062 3268 943

e-mail: fj.maas@planet.nlMarijke Wessel 
– tekenen met draden


Marijke is opgeleid  aan de Vrije Academie Rotterdam, zij volgde de opleiding modeltekenen / schilderen/boetseren en aan de Nieuwe Academie Utrecht (5 jarige zaterdagopleiding).

In de natuur vindt Marijke de vormen en structuren die haar helpen om thema's als groei, kracht, diversiteit, maar ook kwetsbaarheid en grilligheid te verbeelden.

Haar steeds wisselende keus in materiaal en techniek maken dat we de sfeer van de natuur telkens weer anders beleven. Vanaf 2015 gebruikt Marijke met name draden om mee te 'tekenen'.
De thema's in het werk blijven grotendeels hetzelfde. Maar door te variëren in materiaalkeuze, formaat en techniek creëert ze steeds opnieuw een andere lading en beleving.Till Willems
– tekenen met licht en schaduw


Till Willems (1954) woont en werkt in Lithoijen. Op deze plek tussen de Maas en de polder vindt zij volop inspiratie voor haar werk. Al meer dan 30 jaar is zij actief als beeldend kunstenaar. Haar opleiding ontving ze aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg (1982-1987).

Zij exposeert al vele jaren, zowel in haar directe omgeving als ook ver van huis tot in Griekenland; ook haar vogels gingen op trektocht.

In alle technieken die zij in die jaren gebruikt heeft, is de lijn altijd leidend geweest. Zij is bovenal een tekenaar.

Tekeningen worden normaal gesproken gemaakt met potlood, krijt of met penseel en Oost-Indische inkt. Een ‘normale’ tekening is altijd plat. Maar niet in het werk van Till Willems uit Lithoijen: zij tekent met draad. Dit zijn tekeningen in de ruimte, gemaakt van draad in diverse dikten. Het ruimtelijk lijnenspel blijft verrassen. De ‘tekening’ komt als het ware los van de wand en is steeds anders vanuit diverse hoeken. Schaduwen gaan een belangrijke rol spelen: die vormen op wand of vloer weer nieuwe tekeningen.

Dieren vormen haar lievelingsonderwerp. De raaf als boodschapper van boven, de zwaluwen met hun duikelingen, de bonte specht met zijn rode kuifje, het visdiefje in volle vlucht en de parmantige kleine boomkruiper. Till probeert met zo min mogelijk middelen hun essentie weer te geven.

Till Willems:  Batterijstraat 11  Lithoijen - atelier-willems.nl  - info@atelier-willems.nl - 0645130897