weboplinnen2019Expositie Heleen Post van der Molen-Clavan schilderijen en werk van de Viltcirkel, een groep viltkunstenaars

Katoen, linnen en vilt

dinsdag 2 t/m zondag 21 juli 

dagelijks van 11 tot 17 uur, m.u.v. de maandagen, toegang vrij

 

NB: op zaterdag 6 juli zullen de dames van de viltcirkel tussen 11 en 16 uur aanwezig zijn om het vilten te demonstreren en een inloopworkshop  te geven.

 

Heleen Post van der Molen komt uit een familie waar schilderen heel belangrijk was. Het duurde toch nog lang voordat zij daadwerkelijk teken- en schilderonderwijs ging volgen. Zij begint haar opleiding bij Expressie ’70 in Alphen aan den Rijn. De cursus wordt al snel gevolgd door modeltekenen en na twee jaar door een speciale opleiding fijnschilderen. Na nog even geroken te hebben aan etsen, blijkt het fijnschilderen met olieverf de meeste voldoening te geven.


Na verhuizing naar de Bommelerwaard gaat zij zelfstandig hier mee verder. Geïnspireerd door het landschap gaat zij daar ook tekeningen van maken. Vooral met pastelkrijt, omdat dit materiaal eenvoudiger mee te nemen is dan olieverf. De sfeer, die het landschap oproept, is belangrijker dan de herkenbaarheid van de locatie.


Later krijgt ook het portret een plaats binnen haar oeuvre. Het realisme blijft echter de grootste uitdaging en in het bijzonder de materiaaluitdrukking van de stof van kledingstukken. Zij probeert, indien mogelijk, ook een extra dimensie aan het onderwerp te geven. Als het ware de afbeelding voorbij. Het Surrealisme is voor haar een grote inspiratiebron.


webvilt22019De Viltcirkel - Van vezel naar vilt


De Viltcirkel wordt gevormd door Punam Grevengoed, Aranka Hooimeijer, Jeanette Jacobs, Marije Kooi, Margot Odijk-Rooijmans en Hillienke Stamhuis. Sinds 2014 houden ze maandelijks werkbijeenkomsten bij een van de groepsleden thuis. Uitgaande van hetzelfde basismateriaal, de wolvezel, heeft ieder haar eigen herkenbare stijl en kleurgebruik.


Ze hebben veel ervaring opgedaan door workshops te volgen bij gerenommeerde viltkunstenaars, maar vooral ook door te experimenteren en elkaar te inspireren.


Door gebruik te maken van de eigenschappen van de diverse wolsoorten kunnen zeer uiteenlopende resultaten worden bereikt. Dit kan variëren van zachte, huidvriendelijke producten tot ruimtelijke vormen en wandpanelen.


Vilt is de oudste vorm van textiel.


De leden van de Viltcirkel stellen zich voor:


Punam Grevengoed


Vijftien jaar geleden werd ik gevraagd om mee te helpen op een school waar ze gingen vilten. Ik was meteen verliefd op het materiaal en de mogelijkheid om schapenwol te vervormen tot objecten. Die verliefdheid heeft me nooit meer losgelaten. Spelen met wol, kleur en vorm maakt mij blij.


Aranka Hooimeijer


Op een landgoedfair ontmoette ik een viltster die mij het viltproces uitlegde. Gek op stoffen, patronen en kleuren vond ik het waanzinnig een manier te ontdekken om dat zelf te kunnen maken. Na een workshop bij haar was ik helemaal verkocht...


Hillienke Stamhuis


Vierentwintig jaar geleden kwam ik via een workshop in aanraking met het maken van vilt. Dat was een ontdekking met eindeloze mogelijkheden. Hier kon ik mijn creativiteit in kwijt. Ik volgde diverse cursussen en leerde zo het vilten van tassen, vazen en hoeden. Ook sieraden in de meest bijzondere vormen ontstonden uit die prachtige losse wolvezels. Eenmaal hiermee begonnen om nooit meer te stoppen.


Marije Kooi


Daar waar ik eerst alles wilde uitdenken en het hele proces en de techniek beheerst wilde uitvoeren, kan ik nu zeggen dat mijn viltwerk een expressie is, een beeld als een verlengstuk van mij. Ik kan een hoedje maken, een sjaal of een tas… Maar als ik er een thema aan kan koppelen, een betekenisvolle stof in kan verwerken of symboliek aan kan meegeven dan krijgt het viltwerkstuk een meerwaarde.


Margot Odijk-Rooijmans


Heel veel textieltechnieken leerde ik tijdens mijn lerarenopleiding, maar vilten hoorde daar niet bij. Daar kwam ik vele jaren later pas mee in aanraking dankzij een workshop, georganiseerd door Textiel +. Langzamerhand groeide mijn enthousiasme voor wol en de mogelijkheden van het vilten tot grote hoogte. Nu zou ik niet meer zonder dit prachtige materiaal kunnen.


Jeanette Jacobs kan door omstandigheden niet meedoen aan de expositie.


NB er zullen enkele workshops gegeven worden, die later worden aangekondigd.