webbergman
Filmhuis Neerijnen brengt deel drie in nieuwe filmcyclus - presentatie: Marc Westermann

 'Film en Droom' - III

do 22 nov

aanvang 19:30 uur, entree € 10


Dit is de derde aflevering van onze vierdelige filmcyclus in Stroomhuis over het thema ‘Film en droom’.

Nu kijken we naar het werk van de toonzettende Zweedse filmregisseur Ingmar Bergman (foto).

De thematiek van diens films is veelal: de zin van het leven.

En hoe verklaren wij, als we in God geloven, het bestaan van het kwaad, en onze machteloosheid om werkelijk in contact te komen met een ander.

Ook al klinkt het zwaar op de hand, de hoofdfilm die wij vanavond vertonen is van Bergman een van zijn meest toegankelijke en lichte films.
Hierin confronteert Ingmar Bergman ons met het gewetensonderzoek van een man naar aanleiding van een akelige droom waarin hij in iemand in een doodskist, zichzelf herkent.


Het thema doet denken aan de beroemde Franse romancyclus  A la recherche du temps perdu (Op zoek naar de verloren tijd), van Marcel Proust (1871-1922).

Onze inleider is als steeds: Marc Westermann, filmexpert van Stroomhuis.


over de Filmcyclus 'Film en Droom'

Tussen film en droom bestaat een wezenlijke verwantschap, zowel tussen de ervaringen van de filmtoeschouwer en de dromer, als ook tussen de structuur van de film en de droomtekst. Want: film maakt dromen zichtbaar en hoorbaar, en beweegt op dezelfde manier door ruimte en tijd. Het gaat om beelden in een snelle opeenvolging en in abrupte montageovergangen: van het ene naar het andere onderwerp, en springend van de ene tijdsspanne naar het andere, of naar een flashback.webkeaton

In deze filmcyclus najaar 2018 belichten we vier invalshoeken:

  • za 10 nov: dromen in vooroorlogse ‘stomme’ films (zoals van de legendarische en humoristische filmregisseurs en -acteurs Buster Keaton en Charley Chaplin), voorafgaand een heerlijk etentje
  • do 15 nov: psychoanalyse (zoals van misdaadregisseur Alfred Hitchcock)
  • do 22 nov: nachtmerries (zoals van de beroemde Zweed Ingmar Bergman)
  • do 29 nov: hedendaagse sciencefiction (zoals van Christopher Nolan).

Alle vier genoemde filmavonden in deze cyclus – steeds met een voorafgaande inleiding – beginnen om 19:30 uur. Entree per avond: € 10. 

Eerder waren er in Stroomhuis zulke dieper gravende filmseries over de onderwerpen: Italiaans Neorealisme, Franse Nouvelle Vague, Revolutionaire Sovjet-film, Cinema Nederland, 400 jaar Shakespeare, Cinema China; en afgelopen voorjaar: ‘Film en schilderkunst’.