webvalerie2
Filmhuis: ontmoeting met filmproducente Viewpoint - films plus etentje

Valérie Schuit

zaterdag 6 april

middagprogramma: 16 uur
aanvang filmdiner: 18 uur
aanvang avondfilm: 19:30 uur.
Entreeprijs voor het geheel: € 25

NB: reserveren voor etentje nu niet meer mogelijk. Voor bezoek aan films is reserveren niet nodig.

 


Het is stilaan traditie dat het Filmhuis van Stroomhuis jaarlijks een toonaangevende Nederlandse filmmaker uitnodigt om naar Neerijnen te komen.
Eerder waren bij ons te gast Lili Rademakers, Hans den Hartog, Frans Weisz, Jos Stelling en Digna Sinke.


Nu komt Valérie Schuit op bezoek.      


Valérie Schuit is filmproducente bij Viewpoint Productions

.

Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis, zal Valérie aan het publiek voorstellen.


In het middagprogramma (vanaf 16 uur) vertoont Valéry Schuit fragmenten uit:


webviewpointsFood for thought,
een later dit jaar 2019 uit te zenden 7-delige tv-serie voor KRO-NCRV


In de co-creatie Food for Thought gaan zeven jong volwassenen in gesprek met zeven filosofen uit verschillende denktradities wereldwijd, zoals het Chinese taoïsme, de antieke Griekse filosofie, de islam, het Indiase en Japanse boeddhisme en de Afrikaanse ubuntu.
Ze oefenen met elkaar om concepten te vernieuwen en andere denkrichtingen in te slaan.
De grote vragen van de jongeren gaan over leven en samenleven, over wie ze zijn, wat er in het leven toe doet en hoe filosofie kan helpen daar een antwoord op te geven.
De gesprekken vinden plaats in een coin perdu in Frankrijk waar de jongeren samen verblijven en waar het bereiden van een gezamenlijke maaltijd met de filosofen de aanzet geeft voor filosofische reflectie: voedsel voor de geest.


Vanaf 18 uur is er in horeca-gelegenheid Uit-spanning het Stroomhuis een filmetentje, samen met Valéry Schuit. Mensen die hieraan willen deelnemen dienen daarvoor te reserveren; dat kan via deze website t/m do 4 april.


Vanaf 19:30 uur vertonen we de film


webamonghorses'Among horses and men', een documentaire film uit 2010, van Marjoleine Boonstra, geproduceerd door Valérie Schuit


In de woestijn van Nevada komen twee rauwe, ongepolijste werelden samen in een uniek project, waar man en paard tegenover elkaar komen te staan. Chris, Dean, Gilbert, Charles, Steven, Bo en Mike zijn jonge gedetineerden in het Northern Nevada Correctional Centre. Vóór hun terugkeer in de maatschappij zijn zij geselecteerd deel te nemen aan een traject, waarbij ze wilde paarden temmen en trainen. Filmmaker Marjoleine Boonstra volgde de gedetineerden gedurende de drie maanden die de training duurt. In dit intensieve contact met de paarden worden de mannen voortdurend met zichzelf geconfronteerd.

Paarden zijn uitzonderlijk sensitief. En paarden oordelen niet. De omgang met de paarden slaat voor de mannen een brug. Tussen discipline binnen, en omgaan met de vele verlokkingen buiten. Tussen relatieve veiligheid binnen en niet terugvallen in oude patronen buiten. Tussen binnen, waar ze het vertrouwen van een dier, maar ook van hun medegedetineerden hebben moeten winnen. En buiten, waarvoor ze hun muur hebben leren optrekken en waar ze zichzelf zullen moeten hervinden.


over Valéry Schuit


Valérie Schuit heeft ruim 20 jaar ervaring als onafhankelijk producent voor Viewpoint Productions
, een bureau dat zich specialiseert in documentaire en crossmedia producties over culturele en maatschappelijke onderwerpen. Zij studeerde Taal & Literatuurwetenschap aan de Universiteit van Tilburg, en behaalde in 1988 haar doctoraalexamen.

Na de organisatie van een succesvol filmlocatieproject in het Zuiderbad in Amsterdam (Film op Waterbasis, 1991) was ze producent van projecten als Passie voor de Hermitage (ism met Avro), Who Is She (ism met Mama Cash), Beperkt Houdbaar, Sunny Side of Sex en Sletvrees? (ism VPRO), www.leesmij.nu (ism Stichting Lezen) en Het Nationale Canta Ballet.


over Viewpoint Productions


Viewpoint is een filmproducent die zich inzet om met maatschappelijke documentaire producties collectieve impact te ontwikkelen. Viewpoint is een sterk genetwerkte organisatie en werkt per definitie samen.
Zij voelt zich deelgenoot van een beweging die openingen en richting zoekt als antwoord op complexe opgaven in een geglobaliseerde wereld.
De media werken vaak als katalysator van polarisatie in de samenleving. Wij willen met documentaire en verbeeldingskracht nieuwsgierigheid prikkelen, aan het denken zetten, handelingsperspectief bieden. Om mensen bij elkaar te betrekken, en verder te komen met elkaar.