webBertolucciFilmhuis brengt hommage aan Bernardo Bertolucci (1941-2018)

'The last emperor'

donderdag 6 juni  

aanvang 19:30 uur, entree € 5

Op 26 november 2018 is Bernardo Bertolucci overleden, 77 jaar oud.
Na Pasolini, Visconti, Rossellini, Fellini en Antonioni, was hij de laatste 'maestro' van de Italiaanse cinema.

Ook de minder bekende maar invloedrijke Nicolas Roeg overleed.
Van Bertolucci, die bekend werd met zijn magistrale Italiaanse politieke epos 1900, kiezen we de film The last emperor, met vele Oscars en andere prijzen bekroond.


weblastemperorThe last emperor (L'ultimo imperatore), uit 1987, is naar onze smaak een fenomenale film die uitstraalt waar film als gesamt-kunstwerk zo bijzonder in kan zijn. 

Het gaat dus niet alleen om de regisseur/auteur van een film, ook zijn vaste cameraman Vittorio Storaro heeft met zijn belichting en methodisch kleurgebruik zijn emotionele stempel gedrukt.
En dan nog niet te vergeten de muziek als sfeerbepaler. Die is in deze film van de Japanse synthesizermusicus Ryuichi Sakamoto (die wij eerder in het Stroomhuis tegenover David Bowie zagen in Merry Christmas, M. Lawrence).


De film vertelt het historische verhaal van de tragische laatste keizer van China Pu Yi die onder Mao een communistische heropvoeding moet ondergaan.

Bijzonder is dat er door Bertolucci als eerste opnamen gemaakt mochten worden in het destijds voor geen buitenstaander te bezichtigen keizerlijke paleizencomplex, de 'Verboden stad' in Peking.

Genieten dus van dit luisterrijke meesterwerk.
Een eerbetoon aan Bernardo Bertolucci.