webservedking2019

Filmhuis Neerijnen sluit het voorjaarsseizoen af, nu met een vrolijke Tsjechische 'eetfilm'

'I served the king of England'

zaterdag 29 juni

Aanvang etentje: 18 uur
Aanvang film 19:30 uur
Deelname etentje plus film: € 25,-
Reserveren is nodig. Dat kan t/m do 27 juni
Film alleen € 5; reserveren dan niet nodig

 

 

Wat een verrassing dat we van een regisseur wiens vrolijke films we zagen tijdens de Praagse lente in de jaren zestig van de vorige eeuw, zoals Houd de trein in het oog en Leeuweriken aan een draadje, ineens na zo’n 50 jaar weer zo’n leuke film kunnen zien.


webmenzelDeze regisseur is Jiri Menzel (foto rechts), een van de boegbeelden van de Tsjechische Nouvelle Vague.
Na de Russische inval in 1968 vluchtte hij niet, zoals veel van zijn collega’s uit de filmwereld, hij bleef, kreeg een beroepsverbod en zijn films waren niet meer te zien tijdens de Russische bezetting.


Nog groter wordt de verrassing als blijkt dat deze film weer een adaptatie is van zijn favoriete Tsjecho-Slowaakse schrijver Bohumil Hrabal van wie hij al ettelijke romans had verfilmd.


De verfilming van Ik diende de koning van Engeland (Obsluhoval Jsem Anglického Krále) dateert uit 2006.
Menzel had hem al jaren op zijn verlanglijstje staan, maar hij kon het steeds niet realiseren. 


Ook deze roman vertoont weer de heerlijke absurde kenmerken van het werk van Hrabal,, en de film is een geestige 'picareske': roman over een schelm die overal en nergens werk weet te vinden, in het hotelwezen en daar tegenslagen in zijn voordeel weet om te buigen, maar wel tegen de dreigende historische achtergrond van de nazibezetting en later het gewelddadige Russische regiem.


In de film wordt als hoofdgerecht een gevulde kameel geserveerd aan de bezoekende keizer van Ethiopië in een luxe hotel .


We hebben dit menu voorgelegd aan onze kooksters van Pain perdue, die niet gauw voor een recept terugdeinzen.

Maar of zij deze Tsjechische absurde humor vanavond in hun maaltijd kunnen verwerken? Dat is misschien te veel gevraagd.