webjanwolkersTexel, het eiland van Jan Wolkers

'Nederland Leest'. In november het thema van bibliotheken in Nederland. Filmhuis Neerijnen toont prachtige film-achtergronden

donderdag 24 oktober
aanvang 19:30 uur
entree € 5,00. leden Bieb Rivierenland: € 4,00 
kinderen: gratis


webrutgerhauer
NB: deze avond willen we ook een hommage brengen aan de onlangs (19 juli 2019) overleden Nederlandse, maar ook wereldwijde top filmacteur Rutger Hauer, wiens roem sterk steeg na de verfilming van Turks fruit, boek van Jan Wolkers.

 


logo  Bibliotheek RivierenlandAl jaren verzorgt het Stroomhuis samen met Bibliotheek Rivierenland tijdens ‘Nederland leest’ film- en literatuuravonden. Dit jaar geven de bibliotheken Winterbloei, een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers, cadeau. Voor Nederland Leest Junior is er een heruitgave van Borealis van Marloes Morshuis.

Texel van Jac. P. Thijsse tot Jan Wolkers 

Voor de pauze van half acht tot half negen vertonen we voor kinderen - maar ook voor volwassenen die zich herinneren hoe zij van de natuur hielden - afleveringen van De achtertuin van Jan Wolkers, de bekroonde jeugdserie van Machteld van Gelder, uitgezonden door de VPRO. 

De schrijver Jan Wolkers (1925 - 2007) was van jongs af aan bezeten van de natuur om hem heen, hij vertelt hierover in zijn tuin op Texel en hij haalt herinneringen op over voorvallen uit zijn jeugd, zoals slijmerige ontmoetingen met slakken, waterleven met salamanders, kikkerdril en baby kikkers, het schuimbeestje, egels, dode vogels, rupsen en vlinders, het aards gewriemel met pissebedden in de hoofdrol, spinnen en heksenkruid en de vruchten van de gele lis waarmee hij diertjes kon maken op luciferpootjes – alles even mooi en schitterend. 

In hun tuin op Texel hebben Jan en zijn vrouw Karina zoveel planten als ze konden, meegenomen uit hun volkstuin in Amsterdam, en die nieuwe tuin omgetoverd tot een diervriendelijk en bio divers paradijs. Ook een tulpenboom, uit een stek van de boom die nog geplant was door Boerhave in de zeventiende eeuw op het landgoed van kasteel Oud-Poelgeest. In het boek De achtertuin van Jan Wolkers vertelt Karina over de planten in deze wilde tuin.

Deze film is voor kinderen gratis en in de pauze kun je al je vragen kwijt over de natuur op Texel bij vrijwilligers van Staatbosbeheer op Texel die in de zaal aanwezig zijn.

Na de pauze vertonen we voor de liefhebbers van filmhuisfilms van Herman van der Horst, de bekende documentaire filmer: Texel, de parel der Waddeneilanden over de geschiedenis en natuur van het prachtige Waddeneiland waar hij sinds 1941 werkzaam was als directeur van het Texels Museum. 

En als er tijd is nog een fragment uit Vogels van Texel over de mooiste vogelkijkplekken op Texel, uitgegeven door Natuur digitaal. 

 film, arthouse, filmhuis    

donderdag 24 oktober 2019
aanvang 19:30 uur
entree € 5,00
leden Bieb Rivierenland: € 4,00
kinderen gratis
reserveren niet nodig