webAgnesVardapictogram filmDEFVisages Villages (2017)
Eerbetoon aan Agnès Varda, topvrouw vernieuwende Franse cinema, film, art house 

donderdag 9 januari 2020

aanvang 19:30 uur, entree € 5,00, reserveren niet nodig


Visages Villages (2017), de laatste film, een documentaire, van Agnès Varda (1928-2019, foto), topvrouw van de vernieuwende Franse cinema 'Nouvelle Vague'.


Een bijna uitgestorven mijnwerkersstraatje, een geitenmelkerij en een van een klif gevallen bunker zijn slechts enkele van de bijzondere locaties die graffitikunstenaar JR en Agnès Varda bezoeken in hun avontuurlijke docu-roadmovie door Frankrijk, die eindigt op de stoep bij Jean-Luc Godard, die andere grote vormgever van de Nouvelle Vague.


JR (33) en Agnès (88) brengen verleden en heden samen met portrettengalerijen in de openlucht als ode aan de fotografie, het toeval en het kunstzinnige oog.
Wat dood was herleeft miraculeus in een speelse dialoog tussen kunstenaar, model en toeschouwer: poëtisch, ontroerend, en heel amusant.over Agnès Varda


Varda werd geboren in de buurt van Brussel, als dochter van een Griekse vader en een Franse moeder.
Na haar studie letterkunde en psychologie in Parijs, aan de Sorbonne en kunstgeschiedenis aan de École du Louvre, werkte ze tussen 1951 en 1961 als officiële fotografe van het Théatre National Populaire.
Op 26-jarige leeftijd debuteerde Varda met La Pointe courte (1954).
Die film wordt dikwijls beschouwd als een voorloper van de Nouvelle Vague. 
Met de films Cléo de 5 à 7 (1962) en Le Bonheur (1965) vestigde ze zich als een van de grondleggers van de vernieuwende film in Frankrijk.


Varda heeft meer dan dertig veelal sociaal bewogen, feministisch getinte films en documentaires gemaakt. In 1985 won ze met het filmdrama Sans toit ni loi de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. 

Uit een relatie met de Franse komiek Antoine Bourseiller werd in 1958 een dochter, Rosalie, geboren. Varda was getrouwd met de filmmaker Jacques Demy. Het paar kreeg samen een zoon Mathieu Demy, geboren in 1972. Ze overleed op 29 maart 2019, op bijna 91-jarige leeftijd.

(bron: Wikipedia)


 


donderdag 9 januari 2020
aanvang 19:30 uur
entree € 5,00
reserveren niet nodig