webRashomonposter

Rashomon (1950)

Filmhuis brengt vierdelige cyclus over cinema Japan - aflevering 1
film, art house

donderdag 7 november

Ingeleid door
Marc Westermann, filmexpert van Stroomhuis
aanvang 19:30 uur
entree € 10,00
reserveren niet nodig

Deze filmcyclus Japan wordt gehouden op de donderdagen 7, 14, 21 en 28 november 2019

De Japanse cinema heeft een geheel eigen, extreme maar bijzonder boeiende ontwikkeling doorgemaakt en in de vorige eeuw twee grootmeesters voortgebracht: de stilistisch perfecte en humanistische Ozu en Mizoguchi die door een kleine fanatieke schare adepten bewonderd worden.

De JapawebAkiraKurosawanse film brak na WO II door in Europa met de fascinerende film Rashomon, uit 1950, van Akira Kurosawa (foto links), de derde grootmeester die hiermee in Venetië 1951 de Gouden Leeuw won.

Rashomon is door zijn plot synoniem geworden voor de relativiteit van 'de waarheid'.
Alle verhalen van de getuigen in een proces over een moord lijken logisch en verdedigbaar, maar steeds blijkt er een onderliggend motief te zijn (wraak, eer, hebzucht, angst) om het verhaal op deze manier te vertellen.
De vraag blijft over of er wel zoiets bestaat als objectieve waarheid.


Filmfragmenten

Zoals in onze filmcycli gebruikelijk is voorzien we het programma ook van treffende filmfragmenten die de vertoonde films ondersteunen en de geschiedenis in een breder daglicht stellen.
Zowel de Japans literatuur als de cinema is doorgaans of zeer extreem wreed qua thematiek, beeldtaal en tegelijkertijd juist opvallend universeel.
Daarom kunt u verwachten dat wij naast de kenmerkende martiale samoerai-cultuur en de niets ontziende militaire geschiedenis en nucleaire horror van en in Japan, ook aandacht schenken aan de schoonheid van de kunsten, zoals het Kabuki-  en Noh- theater en de verfijnde theeceremonie die van grote invloed zijn op de Japanse cultuur.

Gezien de soms schokkende beelden zullen wij i.t.t. voorgaande jaren de fragmenten na de pauze vertonen, zodat de sommigen onder u met een tere gemoedsgesteldheid ervoor kunnen kiezen het pand na de pauze te verlaten.


 Filmcycli


Met dieper gravende filmcycli richt Stroomhuis Neerijnen periodiek de aandacht op de grote stromingen in de internationale cinema.
Eerder hebben we belicht: het Italiaanse Neo-realisme, de Franse Nouvelle Vague, de revolutionaire Sovjet-film en de filmontwikkelingen in China, Korea en in eigen land. Daarnaast hebben we aandacht besteed aan thema's als '400 jaar Shakespeare' en 'Film & droom'.


Animatie


Een belangrijk fenomeen uit de jaren negentig waren de Japanse animatiefilms, beter bekend als anime
.
Hayao Miyazaki
 werd met pareltjes zoals Princess Mononoke en Spirited Away de populairste anime regisseur in Japan.
Deze films werden ook wereldwijd enthousiast onthaald en toonden aan dat animatie niet alleen geliefd is bij kinderen.
Daarom vertonen wij voorafgaande aan deze cyclus Spirited away - op donderdag 26 september, in Stroomhuis - een kenmerkend voorbeeld van dit typisch Japanse genre.

NB: Onlangs (19 juli 2019) was er een zeer gewelddadige aanval op een andere belangrijke anime-studio in Japan, namelijk in Kyoto. Daarbij kwamen niet minder dan 35 mensen om.


Meer films in deze novembercyclus:
14 november  Eetcultuur Japan, Jiro dreams of Sushi
21 november  Regisseur Naomi Kawase, Radiance
28 november  Familieleven Japan, Shoplifters


donderdag 7 november 2019

aanvang 19:30 uur
entree € 10,00
reserveren niet nodig