websushi2

Eetcultuur Japan

Filmhuis brengt vierdelige cyclus over cinema Japan - aflevering 2, film, art house

donderdag 14 november

Ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis,
aanvang 19:30 uur
entree € 10,00

Sushi
Na afloop van deze film kunt u in de pauze blijven napraten onder het genot van een klein maar smakelijk sushi buffet. Dat kost u 10 euro, maar hier dient u zich wel voor op te geven. Deze filmavond kost u dus 20 euro maar voor deze prijs krijgt u als geharde filmkijker na de pauze nog een documentaire te zien, ditmaal over een wat minder aantrekkelijke kant van de Japanse visvangst. Voor degenen die zich hebben ingeschreven voor de gehele filmcyclus, is dit buffet gratis.

  

Deze filmcyclus Japan wordt gehouden op de donderdagen 7, 14, 21 en 28 november 2019

De Japanse cinema heeft een geheel eigen, extreme maar bijzonder boeiende ontwikkeling doorgemaakt en in de vorige eeuw twee grootmeesters voortgebracht: de stilistisch perfecte en humanistische Ozu en Mizoguchi die door een kleine fanatieke schare adepten bewonderd worden.


De Japanse eetcultuur is fascinerend door de gedisciplineerde perfectie; daarom mag een film over het bereiden van Sushi niet ontbreken.

De documentaire film Jiro dreams of sushi, uit 2011, speelt zich af in Tokio, maar is gemaakt onder  regie van de Amerikaan David Gelb.

Meesterchef Jiro Ono runt het driesterrenrestaurant Sukiyabashi Jiro in hartje Tokio.
In zijn kleine restaurant – amper 10 plaatsen! – legt Jiro zich toe op de kunst van het sushimaken.
Met gevoel voor Japanse discipline werkt Jiro al 75 jaar ijverig aan zijn droom om ooit de perfecte sushi te maken.
Zijn jongste zoon staat al jaren aan het hoofd van het tweede filiaal van Jiro's restaurant, terwijl zijn oudste zoon Yoshikazu – reeds de vijftig gepasseerd - klaargestoomd wordt voor de troonopvolging.


 Filmfragmenten


Zoals in onze filmcycli gebruikelijk is voorzien we het programma ook van treffende filmfragmenten die de vertoonde films ondersteunen en de geschiedenis in een breder daglicht stellen. 

Zowel de Japans literatuur als de cinema is doorgaans of zeer extreem wreed qua thematiek, beeldtaal en tegelijkertijd juist opvallend universeel. 
Daarom kunt u verwachten dat wij naast de kenmerkende martiale samoerai cultuur en de niets ontziende militaire geschiedenis en nucleaire horror van en in Japan, ook aandacht schenken aan de schoonheid van de kunsten, zoals het Kabuki-  en Noh- theater en de verfijnde theeceremonie die van grote invloed zijn op de Japanse cultuur.

Gezien de soms schokkende beelden zullen wij i.t.t. voorgaande jaren de fragmenten na de pauze vertonen, zodat de sommigen onder u met een tere gemoedsgesteldheid ervoor kunnen kiezen het pand na de pauze te verlaten.


Filmcycli


Met dieper gravende filmcycli richt Stroomhuis Neerijnen periodiek de aandacht op de grote stromingen in de internationale cinema.
Eerder hebben we belicht: het Italiaanse Neo-realisme, de Franse Nouvelle Vague, de revolutionaire Sovjet-film en de filmontwikkelingen in China, Korea en in eigen land. Daarnaast hebben we aandacht besteed aan thema's als '400 jaar Shakespeare' en 'Film & droom'.
 


Meer films in deze novembercyclus:
7 november    Rashomon
21 november  Regisseur Naomi Kawase, Radiance
28 november  Familieleven Japan, Shoplifters

 


donderdag 14 november 2019
aanvang 19:30 uur
entree € 10,00
reserveren voor sushi buffet