webNaomiKawase

Naomi Kawase

Filmhuis brengt vierdelige cyclus over cinema Japan - aflevering 3, film, art house    

donderdag 21 november

Ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis,
aanvang 19:30 uur
entree € 10,00
reserveren niet nodig
 

Deze filmcyclus Japan wordt gehouden op de donderdagen 7, 14, 21 en 28 november 2019


De Japanse cinema heeft een geheel eigen, extreme maar bijzonder boeiende ontwikkeling doorgemaakt en in de vorige eeuw twee grootmeesters voortgebracht: de stilistisch perfecte en humanistische Ozu en Mizoguchi die door een kleine fanatieke schare adepten bewonderd worden.


Vanavond staan de betoverende films van Naomi Kawase centraal.  


Wij zullen filmfragmenten vertonen van de vrouwelijke regisseur Naomi Kawase die sinds The Mourning Forest (Mogari no Mori) uit 2007, niet meer weg te denken is uit Cannes.

Deze film die reeds door de boeddhistische omroep is uitgezonden, slaat een brug naar onze jaarlijkse slotfilm - Away from her, op 19 december in Stroomhuis - waarin het actuele onderwerp dementie centraal staat.
Dan volgen we haar ontwikkeling naar haar nieuwste complexe ‘film in een film’: Radiance, uit 2017, over verbeeldingskracht.
Twee hoofdpersonen: een schrijfster tracht filmbeelden in woorden uit te drukken, en een fotograaf die langzaam zijn gezichtsvermogen verliest, gespeeld door Masatoshi Nagase die we dit jaar in Stroomhuis al zagen in de film Paterson.
Zijn werk brengt herinneringen aan haar jeugd naar boven.
Beiden gaan tastenderwijs op zoek naar houvast en schoonheid in een vergankelijke wereld.
Samen gaan ze de wereld om hen heen met andere ogen zien.
Dankzij de band tussen beeld en beschrijving gaat de film een eigen leven leiden, al naargelang wie ernaar kijkt.Filmfragmenten


Zoals in onze filmcycli gebruikelijk is voorzien we het programma ook van treffende filmfragmenten die de vertoonde films ondersteunen en de geschiedenis in een breder daglicht stellen. 
Zowel de Japans literatuur als de cinema is doorgaans of zeer extreem wreed qua thematiek, beeldtaal en tegelijkertijd juist opvallend universeel. 
Daarom kunt u verwachten dat wij naast de kenmerkende martiale samoerai cultuur en de niets ontziende militaire geschiedenis en nucleaire horror van en in Japan, ook aandacht schenken aan de schoonheid van de kunsten, zoals het Kabuki- en Noh-theater en de verfijnde theeceremonie die van grote invloed zijn op de Japanse cultuur.


Gezien de soms schokkende beelden zullen wij i.t.t. voorgaande jaren de fragmenten na de pauze vertonen, zodat de sommigen onder u met een tere gemoedsgesteldheid ervoor kunnen kiezen het pand na de pauze te verlaten.Filmcycli


Met dieper gravende filmcycli richt Stroomhuis Neerijnen periodiek de aandacht op de grote stromingen in de internationale cinema.
Eerder hebben we belicht: het Italiaanse Neo-realisme, de Franse Nouvelle Vague, de revolutionaire Sovjet-film en de filmontwikkelingen in China, Korea en die in eigen land. Daarnaast hebben we aandacht besteed aan thema's als '400 jaar Shakespeare' en 'Film & droom'.


Meer films in deze novembercyclus:
7 november:   Rashomon
14 november  Eetcultuur Japan, Jiro dreams of Sushi
28 november  Familieleven Japan, Shoplifters

 

donderdag 21 november 2019
aanvang 19:30 uur
entree € 10,00
reserveren niet nodig