webShoplifters2
Familieleven in Japan

Filmhuis brengt vierdelige cyclus over cinema Japan - aflevering 4 (slot), film, art house

donderdag 28 november

Ingeleid door Marc Westermann, de filmexpert van Stroomhuis,
aanvang 19:30 uur
entree € 10,00
reserveren niet nodig 

Deze filmcyclus Japan wordt gehouden op de donderdagen 7, 14, 21 en 28 november 2019


De Japanse cinema heeft een geheel eigen, extreme maar bijzonder boeiende ontwikkeling doorgemaakt en in de vorige eeuw twee grootmeesters voortgebracht: de stilistisch perfecte en humanistische Ozu en Mizoguchi die door een kleine fanatieke schare adepten bewonderd worden.


Tot slot vertonen we in deze filmcyclus Japan in Stroomhuis modern werk van Hirokazu Kore-Eda, die in zijn films veel aandacht schenkt aan de onderklasse van de maatschappij.

Hierom wordt hij weleens de Ken Loach van de Japanse cinema genoemd, sociaal bewogen maar met een lichte toets.
Wegens zijn humanistische portretten wordt hij ook vergeleken met de Japanse cinematografische grootmeester Yasujiro Ozu.


In zijn laatste film Shoplifters (winkeldieven), waarmee hij vorig jaar (2018) de Gouden Palm in Cannes won, legt hij op geraffineerde wijze de intimiteit van het familieleven bloot, maar test tegelijkertijd ook de universele grenzen van wat een familie bij elkaar houdt.Filmfragmenten


Zoals in onze filmcycli gebruikelijk is voorzien we het programma ook van treffende filmfragmenten die de vertoonde films ondersteunen en de geschiedenis in een breder daglicht stellen. 

Zowel de Japans literatuur als de cinema is doorgaans of zeer extreem wreed qua thematiek, beeldtaal en tegelijkertijd juist opvallend universeel. 

Daarom kunt u verwachten dat wij naast de kenmerkende martiale samoerai cultuur en de niets ontziende militaire geschiedenis en nucleaire horror van en in Japan, het maar doorgaan met de wrede walvis- en dolook aandacht schenken aan de schoonheid van de kunsten, zoals het Kabuki- en Noh-theater en de verfijnde theeceremonie die van grote invloed zijn op de Japanse cultuur.


Gezien de soms schokkende beelden zullen wij i.t.t. voorgaande jaren de fragmenten na de pauze vertonen, zodat de sommigen onder u met een tere gemoedsgesteldheid ervoor kunnen kiezen het pand na de pauze te verlaten.Filmcycli


Met dieper gravende filmcycli richt Stroomhuis Neerijnen periodiek de aandacht op de grote stromingen in de internationale cinema.
Eerder hebben we belicht: het Italiaanse Neo-realisme, de Franse Nouvelle Vague, de revolutionaire Sovjet-film en de filmontwikkelingen in China, Korea en uiteraard die in eigen land. Daarnaast hebben we aandacht besteed aan thema's als '400 jaar Shakespeare' en 'Film & droom'.

 

Meer films in deze novembercyclus:
7 november:   Rashomon
14 november  Eetcultuur Japan, Jiro dreams of Sushi

21 november  Regisseur Naomi Kawase, Radiance


donderdag 28 november 2019

aanvang 19:30 uur
entree € 10,00
reserveren niet nodig