pont neuf bij dagChristo (Vladimirov Javaceff) 1935-2020
Inpakkunstenaar met een groot publiek

Donderdag 24 september

aanvang 14.00 uur
entree: € 12.50


De lezing wordt verzorgd door Lisette le Blanc.

Voor reservering klik hier

Christo Vladimirov Javaceff, bij iedereen bekend als Christo werd in 1935 in Bulgarije geboren. Voor het communisme vluchtte hij naar het westen en werd in 1958 stateloos politiek vluchteling in Parijs, waar hij zijn latere vrouw ontmoette, Jeanne-Claude Denat de Guillebon.
Samen met haar realiseerde hij 23 projecten, die zeer spraakmakend en nog steeds tot de verbeelding spreken. Het eerste idee kwam in 1961, maar het duurde tot 1968 voordat het eerste project gerealiseerd kon worden, namelijk het inpakken van de Kunsthalle in Bern. Wrapped Kunsthalle was de opmaat voor nog veel grotere projecten, zoals het inpakken van een stuk kust in Australië. Christo's doel was: de toeschouwer opnieuw naar steden en landschappen laten kijken. Altijd waren de projecten fotogeniek en momenten van pure schoonheid, maar tijdelijk van aard. De projecten werden door het echtpaar zelf gefinancierd. Zelf zei hij hierover: "Ik ben op mijn 21ste gevlucht voor het communisme en van mijn vrijheid wil ik geen millimeter opgeven aan compromissen". De bekendste werken zijn nog altijd de ingepakte Pont Neuf (Parijs 1985) en de ingepakte Rijksdag in Berlijn (1995). 
Zijn laatste project, het inpakken van de Arc de Triomph staat gepland voor het najaar 2021. Zelf maakt hij dit dus niet mee, maar de eerste schets voor dit project maakte hij al in 1962.

De lezing over Christo die op 31 mei van dit jaar overleed, wordt verzorgd Lisette le Blanc.