Ontwerp voor musical Hair door Herbert Sidon, 1969

VOLGEBOEKT

Kunst in de 20ste eeuw,
Een eeuw vernieuwing (3)

1945 – jaren ’80
Kunstlezing door Peter Schipper.
vrijdag 13 november   

Aanvang: 14:00 uur

Deelname afzonderlijke cursusdag € 10,-
(€ 9,- voor vrijwilligers)

Maximum aantal deelnemers is 20

De cursus wordt verzorgd door Peter Schipper. Volgende cursusdag: 27 november.

Een eeuw vernieuwing
De laatste honderd jaar raakte de tijd in een stroomversnelling. Het was een turbulente periode met twee wereldoorlogen en grote maatschappelijke veranderingen. Voeg daarbij de enorme technische sprongen voorwaarts en de ontkiemende massafabricage en je hebt een eeuw vol nieuwsgierig makende ontwikkelingen. In vier bijeenkomsten gaan we samen het tijdsbeeld verkennen in allerlei geledingen: maatschappelijk, kunst, architectuur en vormgeving. Nederland vormt de rode draad, maar we plaatsen de ontwikkelingen zo nodig in een internationaal kader. Juist door op velerlei terreinen dwarsverbanden te leggen worden ontwikkelingen duidelijk. Kortom een herkenbare, verhelderende en voor velen nostalgische serie van drie bijeenkomsten.

Bijeenkomst 3: 1945 – jaren ’80 

Deel 3 Roy LichtensteinNa de Tweede Wereldoorlog breekt een periode van wederopbouw aan. De welvaart, uitgedrukt in nieuwe consumptiegoederen als wasmachine, koelkast, radio, televisie, auto en uiteindelijk de computer, komt binnen het bereik van steeds meer mensen. De American way of life met massa consumptie, luxe en hamburgers zetten de toon. Dat vraagt om nieuwe vormgeving in onder andere plastics. Scandinavisch, Italiaans en Japans design zijn in de mode. De jeugd verovert zich een eigen plaats in de muziek, mode en dans. Vrouwen werken aan hun emancipatie. In de jaren ’60 laten ontwerpers zich inspireren door de ruimtevaart. Stijlen: Scandinavisch, Popart, Postmodernisme en Memphis.  

Over Peter Schipper

Peter Schipper gaf eerder zeer succesvolle cursussen voor het Stroomhuis.
Peter studeerde Kunstgeschiedenis en was o.a. conservator van musea in Tiel, Culemborg en Zaltbommel. Gezien zijn grote ervaring adviseert Peter musea in het aanschaffen van kunst. Peter is een enthousiast verteller.

Cursus Kunst in de Twintigste eeuw, bijeenkomst 3 
vrijdag 13 november,
aanvang: 14:00 uur

maximaal 20 deelnemers: reserveer daarom!
Volgende cursusdag: 27 november