webwillemReserveren gewenst

Hommage aan de 90-jarige icoon van het Rivierenland


Willem den Ouden


vrijdag 29 juni 

Aanvang 14 uur, entree € 5,-


button 2Op deze middag schenken we aandacht aan de persoon van Willem den Ouden, zijn betrokkenheid bij het landschap van het Rivierenland en zijn kunst.

Samen met hulp van twee kenners – Gijs van der Wal en Ton den Boon – is een programma samengesteld dat op een informele wijze recht doet aan een van Nederlands grote schilders van de rivier en de luchten daar boven.

Willem van Toorn zal enkele gedichten voordragen bij tekeningen van Willem den Ouden.
Jet Röling speelt passende muziek.

Ook zijn andere bijdragen welkom, maar vooral wil het Stroomhuis Willem eren voor wat hij voor het landschap en de cultuur van het Rivierenland betekent en betekend heeft.

Sinds 18 maart - zijn verjaardag – zijn er in museum Henriëtte Polak in Zutphen en het Stedelijk Museum Kampen exposities met werk van Willem den Ouden (tot 1 juli a.s.).


webwillemdenouden

over Willem den Ouden

Wikipedia en wij van Stroomhuis, schrijven:


Willem den Ouden volgde zijn opleiding in de jaren vijftig aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam, waar hij later, van begin jaren zestig tot begin jaren tachtig, zelf docent figuurtekenen was.

In 1967 vestigde hij zich met zijn echtgenote, de schilderes Ferry Alink (1937-2013), in Varik
, dorp aan de Waal.

Verknocht als Den Ouden is aan het Waallandschap en de uiterwaarden
, verzette hij zich tussen 1986 en 1995 -- samen met andere kunstenaars als Willem van Toorn, en diverse actievoerders -- in kunstmanifestaties en media-optredens tegen de dijkverzwaringsplannen van Rijkswaterstaat, die hij te rigoureus vond: de versterking van de Waaldijk kon in zijn ogen veel subtieler worden uitgevoerd.

Aanvankelijk kreeg hij veel bijval, maar na de hoge waterstanden van 1995 keerde de stemming zich tegen hem en werd hij bedreigd en zelfs beschoten.

Alleen dankzij deze grote inzet van kunstenaars als Willem den Ouden (er waren er nog meer) konden de schilderachtige dijken in onze omgeving, zoals bij Landgoed Neerijnen, uiteindelijk toch goeddeels behouden blijven.

Sindsdien schilderde Den Ouden echter niet meer direct langs de rivier, maar vanaf het grote balkon van het 'Veerhuis' in Varik, nu horecagelegenheid, maar toen het woonhuis en atelier van zijn vriend, de kunstenaar Pieter Kooistra, dat uitzicht biedt over de Waal.

De rivier in de verte, de wolkenluchten en de zon werden zijn voornaamste onderwerp.

In 1986 werd aan Willem den Ouden de Jeanne Oosting Prijs 
toegekend.

Rond die tijd was Willem den Ouden ook een van de mede-oprichters van kunststichting Stroomhuis, later voortgezet als de huidige, breder opgezette culturele Stichting Stroomhuis, waarvan dit de website is. 

Sinds 1999 maakte Willem den Ouden elke zomer tekeningen en schilderijen van de lucht en het land, die hij in de winter in zijn atelier uitwerkte tot een of twee grote olieverfschilderijen.

Anno 2016 werkt Den Ouden vanwege zijn fysieke conditie niet meer in het landschap, en legt hij zich helemaal toe op het schilderen van (zelf)portretten.