webcursuskunst2019 2

Kunst in de 20ste Eeuw,

Een eeuw vernieuwing (3)

Wederopbouw, 1945 - jaren '80

donderdag 28 november

Aanvang: 14:00 uur
Toegang: 20,00 euro* voor deze 3-daagse cursusinclusief cursusmateriaal
Maximum aantal deelnemers is 20.
Volgeboekt!

Slotbijeenkomst van de 3-daagse cursus Kunst in de 20ste Eeuw, Eeuw van Vernieuwing

Een eeuw vernieuwing

De laatste honderd jaar raakte de tijd in een stroomversnelling. Het was een turbulente periode met twee wereldoorlogen en grote maatschappelijke veranderingen. Voeg daarbij de enorme technische sprongen voorwaarts en de ontkiemende massafabricage en je hebt een eeuw vol nieuwsgierig makende ontwikkelingen. 
In drie bijeenkomsten gaan we samen het tijdsbeeld verkennen in allerlei geledingen: maatschappelijk, kunst en vormgeving. Nederland vormt de rode draad, maar we plaatsen de ontwikkelingen zo nodig in een internationaal kader. Juist door op velerlei terreinen dwarsverbanden te leggen worden ontwikkelingen duidelijk. Kortom een herkenbare, verhelderende en voor velen nostalgische serie van drie bijeenkomsten. 

Bijeenkomst 3, Wederopbouw: 1945 – jaren ’80

Na de Tweede Wereldoorlog breekt een periode van wederopbouw aan. De welvaart, uitgedrukt in nieuwe consumptiegoederen als wasmachine, koelkast, radio, televisie, auto en uiteindelijk de computer, komt binnen het bereik van steeds meer mensen. De American way of life met massa consumptie, luxe en hamburgers zet de toon. Dat vraagt om nieuwe vormgeving in onder andere plastics. 
Scandinavisch, Italiaans en Japans design zijn in de mode. De jeugd verovert zich een eigen plaats in de muziek, mode en dans. Vrouwen werken aan hun emancipatie. 
In de jaren ’60 laten ontwerpers zich inspireren door de ruimtevaart. Stijlen: Scandinavisch, Popart, Postmodernisme en Memphis.

Over Peter Schipper

Peter Schipper gaf eerder zeer succesvolle cursussen voor het Stroomhuis. 
Peter studeerde Kunstgeschiedenis en was o.a. conservator van musea in Tiel, Culemborg en Zaltbommel. Gezien zijn grote ervaring adviseert Peter musea in het aanschaffen van kunst. Peter is een enthousiast verteller.

Cursus Kunst in de Twintigste eeuw (3) slotbijeenkomst
donderdag 28 november
aanvang: 14:00 uur

maximaal 20 deelnemers: reserveer daarom!
Gezien de opbouw van de cursus, gelieve deze in zijn geheel te volgen. 

Toegang voor de cursus als geheel: € 20,00*

* voor vrijwilligers Stroomhuis is de cursus 17,50 voor 3 cursusdagen

Illustratie: ontwerptekening van kostuums voor de musical Hair, tekening van Herbert Sidon, 1969 (foto: Tineke en Peter Schipper)